Spionbilder avslører atomkappløp

President Bill Clinton, som i dag besøker Pakistan, har uttrykt dyp frykt for atomkappløpet mellom Pakistan og India. Nye satellittbilder viser at Pakistan fortsetter atomopprustningen i raskt tempo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clintons besøk i det militærstyrte Pakistan er omstridt. Derfor vil det bare vare i seks timer. Clinton vil lande, møte general Musharraf, holde en fjernsynstale og reise igjen.

Det er forventet at Clinton vil kreve rask gjeninnføring av demokrati i Pakistan, presse på for stans i atomopprustningen og kreve at Pakistan undertegner prøvestansavtalen, skriver AP.

Opprustning

Pakistan ruster nå opp sitt atomvåpenarsenal i raskt tempo. Det viser nye satellittbilder offentliggjort av Føderasjonen av amerikanske forskere (FAS).

Bildene viser Pakistans viktigste atomanlegg, Khushab-reaktoren og rakettbasen Sargodah ikke langt fra byen Lahore.

Reaktoren er lukket for inspeksjon fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Reaktoren som er bygd med støtte fra Kina, begynte å produsere plutonium i april 1998, skriver FAS. Plutonium brukes i atomstridshoder.

Fristende mål

- Pakistan har lagt grunnlaget for en styrke av flere raketter med atomstridshoder som kan nå indiske byer og militærbaser. Pakistan har sentralisert sine atomanlegg, og dette utgjør fristende mål for et eventuelt indisk angrep i en krisesituasjon, sier John Pike fra FAS.

Både Pakistan og India har atomvåpen, men bare et fåtall av dem kan brukes i raketter. De fleste er atombomber som må slippes fra fly.

Utviklingen av rakett-teknologi henger derfor nøye sammen med atomkappløpet.