SAMARBEID:  Dette bildet er trolig det mest kjente fra hele Treholt-saken. Bildet viser Arne Treholt i samtaler med KGB-general Gennadij Titov (i midten) og den russiske agenten Alexandr Lopatin. Titov ble utvist fra Norge i forbindelse med at han ble avslørt som Gunvor Galtung Haaviks føringsoffiser i Norge. Foto: Overvåkningspolitiet / NTB.
SAMARBEID: Dette bildet er trolig det mest kjente fra hele Treholt-saken. Bildet viser Arne Treholt i samtaler med KGB-general Gennadij Titov (i midten) og den russiske agenten Alexandr Lopatin. Titov ble utvist fra Norge i forbindelse med at han ble avslørt som Gunvor Galtung Haaviks føringsoffiser i Norge. Foto: Overvåkningspolitiet / NTB.Vis mer

Spiondømte Treholt da han ble pågrepet : - Skal vi ta knekken på de svina?

Ønsket å jobbe som dobbeltagent: - Jeg ble presset som en sitron.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pressen fikk tidligere denne uka tilgang til lydopptakene fra rettsaken mot spiondømte Arne Treholt. Godt over 100 timer lydmateriale er gjort tilgjengelig.

Her er det blant annet mulig å høre Ørnulf Tofte i Politiets overvåkingstjeneste (POT) gjengi det som ble sagt i det første uformelle avhøret etter at Treholt ble pågrepet på Fornebu 20. januar 1984, på vei til Wien.

Avhøret av Treholt begynte i politihuset klokka 13.30 samme dag, på politistasjonen i Grønland.

- Det var jeg som ledet avhøret, og grunnen til at jeg selv deltok var at jeg ville at det skulle gå helt reglementert for seg. Vi var klar over at vi hadde kontakt med en ressurssterk person, og vi ønsket ikke å gjøre noe som kunne gi kritikk senere, sier etterforskningsleder Tofte.

Wien-besøket Treholt hadde da fått beskjed om at han var siktet for spionasje til fordel for Sovjetunionen.

- Han sa han skulle til Wien for å treffe en kvinne. Etter dette, så tok jeg fram 7. sansen og spurte hva noteringa gjaldt, og han fortalte om kvinnen som der var notert. Deretter spurte jeg om hva som sto til slutt der, og han sier da at det er møtestedet, sier Tofte.

Så spurte Tofte om Treholt kjente KGB-general Gennadij Titov, og da svarte han:

- Jo, jeg kjenner ham.

Tofte spør deretter når Treholt sist hadde møtt Titov, og han svarer:

- Oktober, 1976.

Tofte viser deretter et passfoto av den russiske agenten Alexandr Lopatin, og spør om han kjenner ham.

- Ja, flyktig, fra midten av 70-årene, mens han oppholdt seg i ambassaden i Oslo, sier Treholt.

Det fellende bildet Så viser Tofte ham det godt kjente fotoet som ble tatt i august 1983 av Arne Treholt i samtaler med Titov og Lopatin.

- Da begynte han (Treholt) å brekke seg og gikk ut. Det var vel magen som kranglet skal jeg vel tro. Han kom forbausende fort inn igjen. Og da spurte jeg: Hva har du å si til dette fotoet?

 LEDET ETTERFORSKNINGA:  Politiinspektør Ørnulf Tofte i POT ledet etterforskningen av Treholt. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / NTB Scanpix
LEDET ETTERFORSKNINGA: Politiinspektør Ørnulf Tofte i POT ledet etterforskningen av Treholt. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / NTB Scanpix Vis mer

- Ja, hva skal jeg si? spør Treholt.

Tofte: - Du får vel si som det er.

Da reiste Treholt seg halvveis opp fra stolen, ifølge Tofte, og sier:
- Skal vi stå sammen, og ta knekken på de svina. Jeg er villig til å reise ned til Wien og ta møtet.  

- Ja, hva mener du? spør Tofte  

Treholt: - Ja, jeg kan jobbe som dobbeltagent for dere.  

- Ja, det er greit, vi kunne diskutert det hvis du hadde kommet for ti år sida, svarer Tofte kontant.

- Begynte å gråte Deretter virket det som at Treholt forsto mer av alvoret.

- Så begynte han å gråte, satte seg ned og sa: - De presset meg som en sitron. Han gråt en stund og virket oppriktig fortvilet, gikk fram og tilbake på gulvet, satte seg ned på kne inntil veggen, men han roet seg forholdsvis raskt igjen og sa seg villig til å gi en fullstendig tillståelse, sier Tofte.

Det gjorde Treholt. 20. juni 1985 ble han dømt i Eidsivating lagmannsrett til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.

Han ble benådet 3. juli 1992 av helsemessige grunner, etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen.