Spionen ble sannsynligvis drept

Manglende bevis gjør det lite trolig at drapet vil bli oppklart.

IKKE NOK BEVIS: Politilegen konkluderer med at det er sannsynlig at MI6-spionen Gareth Williams ble utsatt for noe kriminelt, men det finnes ikke nok bevis til å bekrefte det. Foto: Metropolitan Police/Ap/NTB Scanpix
IKKE NOK BEVIS: Politilegen konkluderer med at det er sannsynlig at MI6-spionen Gareth Williams ble utsatt for noe kriminelt, men det finnes ikke nok bevis til å bekrefte det. Foto: Metropolitan Police/Ap/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kroppen til etterretningsmannen Gareth Williams ble funnet naken i en sportsbag med hengelås i sitt hjem i London i august 2010.

Ting tyder på et mistenkelig drap, men det finnes ikke nok bevis til å bekrefte det.

- Til tross for syv dager med bevisføring og en 21 måneder lang politietterforskning, er det lite sannsynlig at omstendighetene rundt Gareth Williams død noen gang vil bli oppklart, sier politilege Fiona Wilcox i sin to timer lange forklaring i rettsalen i Westminster Coroner, ifølge Sky News.

Mange rykter Politilegen forteller at det kan sies med sikkerhet at MI6-spionen ikke lukket baggen selv. Politiet har etterprøvd denne teorien og publisert en video som viser Peter Faulding, en av verdens fremste utbryterartister, som enkelt klatrer inn i baggen, men som er sjanseløs på kunststykket det ville vært å låse seg selv inne. Faulding fikk allerede i september 2010 i oppdrag fra Scotland Yard om å finne ut om det er mulig å låse baggen fra innsiden.

- Dødsårsaken var unaturlig og han har sannsynligvis blitt utsatt for noe kriminelt, forteller Wilcox.

Politilegen sier det var legitimt å undersøke om secret service var involvert i dødsfallet, ettersom Williams hadde en liten sosial omgangskrets. Men ingenting tydet på at han døde i hendene på spioner.

Williams familie kritiserte arbeidsgiverne hans for deres reaksjon på dødsfallet, og hevder sorgen deres ble forsterket av det. De har tidligere beskyldt hysj-tjenesten for å ha drept ham i en omfattende dekkoperasjon.

Lederen for MI6 har bedt om unnskyldning til familien for måten politiet ble hemmet av sine kolleger på.

Utelukker erotisk dødsårsak Legen sier det er usannsynlig at Williams har invitert noen andre enn familien inn i hjemmet sitt.

- Hvis noen andre var der ubuden øker det sjansen for vedkommendes ulovlige agenda, sier Wilcox.

Hun forteller at det kan hende Williams jobbet med en teknikk for å klare å låse en bag fra innsiden, men at hun finner det lite trolig.

Det har vært kjent at Williams stadig var innom internettsider for personer som tenner på trange rom, «klaustrofili». Han har tidligere blitt funnet bundet til sengen i bare boxershorts.

Wilcox utelukker Williams interesser for bondage og drag-artister som en del av dødsårsaken, og mener lekkasjene til media kan ha vært tredjeparts måte å manipulere bevis på.

Det har tidligere versert flere rykter angående dødsårsaken, som at han ble drept av en forsmådd elsker og at han døde i bisarr sexlek. Det har også blitt sagt at nummeret til en mannlig prostituert ble funnet ved liket.

Men nå utelukker legen at han døde av en slags erotisk aktivitet, skriver Sky News.