Spionen midt iblant oss

Med et kamera skjult i en barnevogn fotograferte overvåkingspolitiet en smilende Arne Treholt sammen med den gestikulerende KGB-generalen Gennadij Titov. I morgen er det 20 år siden Treholt ble arrestert for spionasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FOR TJUE ÅR

siden i morgen, 20. januar 1984, trådte spionjeger Ørnulf Tofte ut av skyggene i passasjerundergangen på Fornebu og arresterte den 41-årige Arne Treholt som da var byråsjef i Utenriksdepartementet. Treholt skulle til Wien og et nytt, hemmelig møte med den sovjetiske KGB-generalen Gennadij Titov.

I stresskofferten hadde han med seg 66 graderte dokumenter.

Jobben som byråsjef var en nedtur for Treholt, som hadde sin storhetstid som statssekretær for handelsminister og deretter havrettsminister Jens Evensen fra midt på 70-tallet. Evensen var sentral både da delelinjen i Nordsjøen gjorde Norge til en framtidig oljenasjon ti år tidligere, og under havrettsforhandlingene i 70-åra som sikret en økonomisk sone på 200 mil. Havrettsministeriet under Evensen og Treholt opererte som et alternativt utenriksdepartement. Ingen visste da at Treholt hadde hemmelige møter med sovjetiske agenter, men mistanken vokste etter at UD-sekretæren Gunvor Galtung Haavik ble arrestert og siktet for spionasje i 1977.

OVERVÅKINGSPOLITIET HADDE

overvåket Treholt særlig intenst og kontinuerlig siden 1979 da to FBI-agenter poserte som ektepar og ble hans naboer og omgangsvenner i New York, der Treholt tjenestegjorde som ambassaderåd ved den norske FN-delegasjonen. Seinere ble Treholt styrt inn på Forsvarets høgskole og forsynte Titov med noen av dokumentene derfra. Daværende forsvarssjef, general Fredrik Bull-Hansen, sa at Treholt hadde påført nasjonen skader tilsvarende fem forsvarsbudsjetter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer