- Spionen snart tatt

BERLIN (Dagbladet): Nettet snøres sammen om den norske Stasi-spionen med dekknavnet «Lanze». Det kan ikke være snakk om annet enn timer eller i høyden et par dager før han blir arrestert, sier en tidligere Stasi-offiser til Dagbladet. I natt gikk det også rykter om at «Lanze» allerede var tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Eks-Stasi-offiseren, som selv hadde nær kjennskap til DDRs spionasjevirksomhet i Skandinavia, bekrefter opplysningene om at «Lanze» var ansatt i utenriksdepartementet, der han skal ha arbeidet med sikkerhetspolitiske spørsmål.

- Vi ønsker ikke å kommentere denne saken, var pressetalsmann i utenriksdepartementet Tormod C. Endresens eneste kommentar seint i går kveld.

NATO-mann

«Lanze» skal etter det Dagbladet erfarer også ha vært stasjonert ved NATO-hovedkvarteret i Brussel, der han også arbeidet med sikkerhetspolitikk. Både fra Oslo og Brussel har «Lanze» ftret Stasi med hemmelig informasjon om Norges og alliansens sikkerhetspolitikk.

Spionen ble vervet så tidlig som i 1962 og var aktiv helt fram til Berlinmurens fall 9. november 1989. Han hadde registreringsnummer XV/5368/62. Tallet XV bekrefter at han ble vervet under Østersjøuka i Rostock, tallet 62 at dette skjedde i 1962.

- Norske «Lanze» var en langt viktigere spion for Stasi enn danske «Lenz». Han ble trolig styrt direkte av nestlederen i Stasis hovedavdeling XII, sier Dagbladets kilde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer