- Spionen snart tatt

BERLIN (Dagbladet): Nettet snøres sammen om den norske Stasi-spionen med dekknavnet «Lanze». Det kan ikke være snakk om annet enn timer eller i høyden et par dager før han blir arrestert, sier en tidligere Stasi-offiser til Dagbladet. I natt gikk det også rykter om at «Lanze» allerede var tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eks-Stasi-offiseren, som selv hadde nær kjennskap til DDRs spionasjevirksomhet i Skandinavia, bekrefter opplysningene om at «Lanze» var ansatt i utenriksdepartementet, der han skal ha arbeidet med sikkerhetspolitiske spørsmål.

- Vi ønsker ikke å kommentere denne saken, var pressetalsmann i utenriksdepartementet Tormod C. Endresens eneste kommentar seint i går kveld.

NATO-mann

«Lanze» skal etter det Dagbladet erfarer også ha vært stasjonert ved NATO-hovedkvarteret i Brussel, der han også arbeidet med sikkerhetspolitikk. Både fra Oslo og Brussel har «Lanze» ftret Stasi med hemmelig informasjon om Norges og alliansens sikkerhetspolitikk.

Spionen ble vervet så tidlig som i 1962 og var aktiv helt fram til Berlinmurens fall 9. november 1989. Han hadde registreringsnummer XV/5368/62. Tallet XV bekrefter at han ble vervet under Østersjøuka i Rostock, tallet 62 at dette skjedde i 1962.

- Norske «Lanze» var en langt viktigere spion for Stasi enn danske «Lenz». Han ble trolig styrt direkte av nestlederen i Stasis hovedavdeling XII, sier Dagbladets kilde.

Dagbladet kjenner identiteten til denne tidligere offiseren, som rykket helt til topps i hovedavdeling XII kort tid før Berlinmurens og DDR-regimets fall.

Spydspiss

Hovedavdeling XII var spydspissen i den østtyske spionasjetjenesten HVA (Hauptverwaltung Aufklärung). Den samordnet Stasis virksomhet i NATO- og EU-landene.

I mange år hadde legendariske Markus Wolf kommandoen over Stasis spioner i utlandet. Bare innenriksminister og Stasi-minister Erich Mielke i Ministeriet for sikkerhet (MfS) var over generaloberst Wolf.

Dagbladets kilde sammenlikner «Lanze» med den tyske Stasi-spionen Rainer Rupp, alias «Topaz», som i over ti år arbeidet i NATO-hovedkvarteret og forsynte Stasi med topphemmelig materiale om alliansens forsvarshemmeligheter.

Dansk arrestasjon

Den danske Stasi-spionen «Lenz» ble arrestert 20. desember. Han har arbeidet i utenriksdepartementet i København og i den økonomiske avdelingen ved EU-kommisjonen i Brussel.

Politiets overvåkingstjeneste (POT) har lagt fullstendig lokk på etterforskningen i den omfattende spionasjesaken. Der vil representanter som Dagbladet har vært i kontakt med, verken bekrefte eller dementere opplysningene om at arrestasjonen av «Lanze» allerede er foretatt eller er meget nært forstående.

Norske myndigheter har fått sperret alle opplysninger både om «Lanze» og en annen norsk Stasi-spion som jages. Dette gjelder spionen «Hein», med registreringsnummer XII/33/72. Nummeret tyder på at «Hein» ble vervet og ført direkte av Stasis hovedavdeling XII.

Denne sperreklausulen ble utstedt av det tyske justisdepartementet etter henvendelse fra Norge samme dag som «Lenz» ble arrestert i Danmark. Dette har Dagbladet fått bekreftet i det såkalte Stasi-arkivet i Berlin.