Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frode Berg

Spionen som kan byttes mot Frode Berg

En hasteavtale om spionveksling for Frode Berg er klar mellom Litauen og Russland. Men hvem er spionene som kan byttes mellom de to landene?

SPION: Den russiske spionen Nikolai Filiptsjenko (42) ble dømt til ti års fengsel i Litauen. Han kan bli utlevert til Russland i bytte mot to andre menn fra Lituaen og spiondømte Frode Berg som for tida soner i Russland. Foto: BNS
SPION: Den russiske spionen Nikolai Filiptsjenko (42) ble dømt til ti års fengsel i Litauen. Han kan bli utlevert til Russland i bytte mot to andre menn fra Lituaen og spiondømte Frode Berg som for tida soner i Russland. Foto: BNS Vis mer

Torsdag formiddag bekrefter litauiske myndigheter overfor Dagbladet at et lovforslag som skal gjøre spionutvekslingen mulig hastebehandles i parlamentet i dag. Den endelige avstemningen er ventet på tirsdag.

HAR SØKT OM BENÅDNING: Frode Bergs advokater bekreftet torsdag at de har søkt om benådning for nordmannen. Foto: NTB Scanpix
HAR SØKT OM BENÅDNING: Frode Bergs advokater bekreftet torsdag at de har søkt om benådning for nordmannen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nyhetsbyrået Baltic News Service siterer en hjemlig etterretningskilde på at Litauen blant annet skal tilbakelevere russeren Nikolaj Filiptsjenko som er dømt for spionasje i landet.

I bytte mot den russiske spionen skal to litauere som soner i Russland, Jevgenij Mataitis og Aristid Tamoshaitis, bli utlevert til Litauen, skriver BNS.

Blant disse skal én nordmann inngå. Avisa nevner ikke nordmannen med navn, men Frode Berg er den eneste nordmannen som soner en slik dom i Russland

Torsdag ettermiddag bekreftet Bergs russiske advokat Ilja Novikov overfor Dagbladet at Berg har søkt om benådning.

Dette er de spiondømte mennene som kan utveksles med Frode Berg:

Ville spionere på presidenten

En av mennene som kan bli utlevert i bytte Frode Berg og de to andre litauerne er spiondømte Nikolaj Filiptsjenko (42) fra Russland.

Filiptsjenko soner for tida en dom på ti år i fengsel i Litauen.

Han ble fengslet i 2015 da han forsøkte å verve ansatte ved landets statlige sikkerhetsavdeling for å få dem til å installere lytteenheter i hjemmet og kontoret til den daværende presidenten i Litauen Dalia Grybauskaite. Det skriver BBC.

I juli 2017 fant retten i Litauen han skyldig for spionasje gjennom det russiske etterretningsbyrået FSB.

Ifølge retten skal han ha forfalsket dokumenter for å gjemme identiteten sin, og gjentatte ganger ha krysset landegrensene ulovlig, skriver den engelskspråklige avisa Delfi.

Spionerte på den russiske hæren

Jevgenij Mataitis er en av de to litauiske mennene som kan utleveres til Russland i bytte mot Filiptsjenko.

Mataitis begynte å jobbe med den litauiske etterretningstjenesten i 2009, ifølge nyhetsbyrået Baltnews.

Han jobbet i regionen Kaliningrad i seks år hvor han utleverte informasjon om den russiske hæren til myndighetene i hjemlandet.

Mataitis skal i tillegg ha vært statsborger i både Litauen og Russland, ifølge nyhetsbyrået.

- Mataitis samlet og overleverte informasjon om det utenlandske militæret i samsvar med oppgavene han hadde fått av etterretningstjenesten i Litauen, inkludert den informasjonen som var statshemmeligheter i regionen Kaliningrad, uttalte en talsperson for det russiske politiet, ifølge Baltnews.

Han ble anholdt i juli 2015 for mistanke om forræderi, og skal raskt ha tilstått disse anklagene.

- I løpet av rettssaken, innrømmet Mataitis straffskyld, og bekreftet opplysningene om arbeidet han utførte for etterretningstjenesten som gikk ut på å samle og overlevere statshemmeligheter, meldte retten i Kaliningrad.

I april 2016 ble Mataitis dømt til 13 års fengsel i et høysikkerhetsfengsel. Han anket ikke dommen.

- Tatt på fersk gjerning

Aristid Tamoshaitis (55) ble anholdt i Moskva mai 2015 av Russlands føderale sikkerhetstjeneste (FSB), og ble dømt til 12 års fengsel for spionasje mot Russland. Han anket ikke dommen.

- Den utenlandske spionen ble tatt på fersk gjerning mens han mottok hemmelige dokumenter fra en russisk borger, uttalte FSB, ifølge nyhetsbyrået Baltic News Network.

For tre år siden uttrykte Tamoshaitis et ønske om å sone ferdig dommen i hjemlandet, og allerede den gang ble mulighetene om et mulig spionbytte diskutert. Det skriver avisa Apollo.

To utvekslinger med Russland

Hvis det såkalte spionbyttet går gjennom, er likevel ikke Berg og Filiptsjenko de første som blir utlevert fra Russland til et NATO-land som Litauen.

Estland har blant annet gjennomført to utvekslinger med Russland siden 2015, gjennom grensebrua over Piusaelven. Den siste fant sted i februar, melder avisa Delfi.

Det var den estiske forretningsmannen Raivo Susi som ble utvekslet med den russiske agenten Artjom Zintsjenko. Han ble i mai 2017 dømt til fem års fengsel for spionasje i Estland.

Estland var opprinnelig landet som Bergs advokat Brynjulf Risnes håpet Berg kunne bli utlevert til i bytte mot en annen russisk spion som sonet i landet.

Frigjøringsjubileum

Leder i Frode Bergs støttegruppe, Øystein Hansen har uttalt overfor Dagbladet at en eventuell utlevering av den spiondømte nordmannen kan settes i sammenheng med det kommende 75-årsjubileet for frigjøringen av Finnmark.

I en høytidelig markering skal jubileet markeres i Kirkenes, byen Berg bor i, med blant andre Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og medlemmer av den norske regjeringa.

- Har det ikke skjedd noe innen da, kan vi ikke lenger stole på norske myndigheter, sier Hansen.

Fengslet i nesten to år

Norske Frode Berg er dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han ble pågrepet i Moskva i desember 2017 og har sittet fengslet siden.

I april i år ble Berg dømt til 14 års fengsel i en såkalt «streng fangekoloni».

Berg ble funnet skyldig i å ha spionert for den norske E-tjenesten mor Russland. Bak lukkede dører i Moskva byrett innrømmet Kirkenes-mannen at han var på oppdrag for den norske E-tjenesten i Russland.

Samtidig hevdet Berg at han ikke visste hva oppdraget gikk ut på, og hva slags skade dette angivelig kunne påføre Russland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media