Spionen som utfordrer Blair

David Shayler var britisk overvåker til 1997. Han sluttet i protest fordi han var så opprørt over metodene og de ulovlige handlingene som hans kolleger drev med. Nå vil han utfordre statsminister Tony Blair.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON: David Shayler sjokkerte regjeringen ved sine avsløringer. Shayler flyktet til Frankrike, ble arrestert, satt fire måneder i varetekt, men ble ikke utlevert og reiste tidligere i år frivillig tilbake til England.

Shayler avslørte at flere av regjeringens medlemmer var blitt overvåket av MI5. Det gjaldt nåværende innenriksminister Jack Straw, tidligere sosialminister Harriet Harman og nåværende nordirske minister Peter Mandelson. Han avslørte også at spionorganisasjonen MI6 hadde planlagt å drepe Libyas statssjef oberst Kadhafi i et bombeattentat, noe de trodde ville føre til kupp.

Shayler kom hjem tidligere i år, mot garantier om at han skulle få være på frifot inntil saken kommer opp 23. april neste år. Han skriver i Punch, gir intervjuer og foredrag. Han kan gjenta det som allerede er kjent, slik han gjør det i dette intervjuet. Han håper å få belyst alle avsløringene i en åpen rett, men regner med å bli dømt for brudd på hemmelighetsloven The Official Secrets Act.

Shayler akter å utfordre statsminister Tony Blair, ikke bare i retten, men også på det politiske plan ved å stille opp mot ham i valgkretsen Sedgefield ved neste valg. Han vil stille som uavhengig kandidat.

- Jeg er fra Middlesbrough og kjenner områdene rundt godt. Jeg vet at folk der er skuffet over Tony Blair og Labour-regjeringen. De fortjener en bedre representant, sier han.

David Shayler jobbet for overvåkingspolitiet i MI5 og fikk der opplysninger om at MI6, spionorganisasjonen som opererer utlands, hadde planlagt kupp og attentat mot oberst Kadhafi. De plasserte en bombe i Libya, men mislyktes. Den drepte ikke diktatoren, bare uskyldige sivile.

- Det som opprørte meg, var at de forsøkte å drepe en utenlandsk statsleder. Demokrater gjør ikke slikt. Daværende konservative utenriksminister Malcolm Rifkind har bekreftet at han ikke ga tillatelse til attentatforsøket, sier Shayler, som hevder at det kostet britiske skattebetalere 1,3 millioner kroner å gjennomføre angrepet i Libya.

Reaksjonene fra MI6 og fra Labours utenriksminister Robin Cook har vært at historien er «fri fantasi». Shayler hevder han har solide bevis, som vil bli lagt fram i retten.

Shayler har også avslørt hvor dårlig ledet overvåkingsorganisasjonen er.

Han mener etterretningsorganisasjonene burde klart å hindre den kjempestore bomben i Bishopsgate i Londons City, hvor skadene kom opp i 350 millioner pund (4,2 milliarder kroner).

En annen bombe kunne vært unngått, hadde MI5 vært mindre byråkratisk. Det skjedde i 1993, da det ble sprengt IRA-bomber mot oljeraffinerier uten at de gjorde så stor skade. Agentene hadde tatt bilde av huset som var bombefabrikk og sendte det i posten til MI5-sjefen. Bomben gikk av 10. juni 1993, mens bildet kom fram dagen etter.

- Jeg har avslørt disse tabbene for å få i gang en debatt om hemmelighetskremmeriet. Britiske regjeringer er redde for offentligheten. Dokumenter om Lenin fra 1909 kan ikke offentliggjøres før det er gått 100 år, i likhet med en rekke andre liknende historiske dokumenter. Vi har fortsatt en lov som forbyr offentliggjøring av det meste som har med staten å gjøre, den såkalte Official Secrets Act. Vi fikk en offentlighetslov, men den ble begrenset og innskrenket av innenriksminister Jack Straw, sier Shayler.

Britisk presse har stort sett vært negativ mot Shayler, som er blitt kalt «forræder», «upålitelig», «opprører» og burde ifølge Daily Telegraph vært «prylt offentlig.»

- Hva jeg har gjort, kan ikke sammenliknes med Philby eller Blake. Jeg har ikke offentliggjort navn på mine tidligere kolleger i MI5 eller MI6. Jeg har heller ikke avslørt tekniske hemmeligheter eller noe som kunne skade landets sikkerhet. Det jeg har avslørt, er kolleger som har gjort noe ulovlig. Et demokrati skal ikke sende ut agenter for å drepe statsledere, sier Shayler.

Saken minner om oppstyret som fulgte offentliggjørelsen av Peter Wrights boka «Spionjeger». Peter Wright var MI5-agent og skrev bok. Thatcher-regjeringen forbød den utgitt eller omtalt i Storbritannia og brukte om lag 36 millioner kroner på rettssaker for å få den stanset i Australia og USA. Wright hadde flere oppsiktsvekkende avsløringer, blant annet at MI5 planla å fjerne Harold Wilson som statsminister fordi de trodde han var Sovjet-agent. Wright avslørte også overvåking av en rekke kjente politikere og innbrudd i leilighetene deres for å legge inn avlyttingsutstyr eller lete etter dokumenter.

Nå er det Blair-regjeringens tur til å skjule hysj-hysj-folkenes tvilsomme metoder.