Spionene ante ikke at Muren ville falle

Vest-Tysklands etterretningstjeneste hadde ingen anelse om hvor hurtig DDR gikk i oppløsning.

VAR BORTREIST: Forbundskansler Helmut Kohl befant seg i Polen på offisielt besøk, da meldingene tikket inn om at Muren gjennom Berlin var i ferd med å falle. Hans hemmelige tjenester hadde ingen anelse om hva som holdt på å skje, går det fram av historiske telegrammer. Foto: Michael Urban/Reuters
VAR BORTREIST: Forbundskansler Helmut Kohl befant seg i Polen på offisielt besøk, da meldingene tikket inn om at Muren gjennom Berlin var i ferd med å falle. Hans hemmelige tjenester hadde ingen anelse om hva som holdt på å skje, går det fram av historiske telegrammer. Foto: Michael Urban/ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Den sjuende november 1989, meldte Bundesnachrichtendienst i et hemmelig telegram til forbundskansler Helmut Kohl at den nylig avgåtte DDR-sjefen Erich Honecker hadde flyktet fra Øst-Tyskland. Nå skulle han befinne seg i Sveits, hvor spesialister allerede var i gang med å behandle den tidligere diktatoren for hans alvorlige kreftsykdom. I virkelighetens verden, befant Honecker seg i mild husarrest hjemme i Øst-Berlin, der han først og fremst var opptatt av å forbanne det nye DDR-regimet sønder og sammen.

Frustrert Kohl
Forbundskansler Helmut Kohl tilga aldri sine egne spioner at de ikke forstod at Muren var i ferd med å gå over ende. Så han ante fred og ingen fare, da han et par dager tidligere bega seg til Warszawa på statsbesøk — og derfor var forhindret fra å komme seg til Berlin da den verdenshistoriske begivenheten fant sted.

I stedet ble det sosialdemokraten Willy Brandt som den 10.november sto ved Brandenburger Tor og lot seg hylle av hundretusener med berlinere fra øst og vest.

Hemmeligstemplet
Ukemagasinet der Spiegel rapporterer at en intern BND-historiker har valgt ut 96 til nå hemmeligstemplede dokumenter, og offentliggjør dem for å vise at etterretningstjenesten faktisk også hadde sendt korrekte spådommer og iaktakelser. Problemet er bare — fortsatt i følge der Spiegel — at det nye materialet gir et stikk motsatt inntrykk.

Avlivet Honecker
Den mest eklatante feilmeldingen, var med sikkerhet informasjonen fra 14. september om at den nylig avgåtte statssjefen Erich Honecker skulle være avgått ved døden. Begravelsen var planlagt til 24. september. På dette tidspunktet hadde Honecker fem år igjen å leve.

Missa ikke alt
Men ikke alt som kom fra BND var vås og tull. I motsetning til de fleste andre vestlige tjenester som forsøkte å følge utviklingen på nært hold, greide de vesttyske spionene å registrere at en tung majoritet av østtyskerne ønsket seg en tysk gjenforening. 

En rapport om at den sovjetiske ledelsen ikke kom til å sette inn egne tropper for å holde regimet ved makten, viste seg også å være korrekt. For Mikhail Gorbatsjov hadde faktisk ingen planer om å utløse et blodbad på tysk jord. 

Men heller ikke han kunne vite om DDR-spissen — i et siste og desperat forsøk på å redde stumpene — ville driste seg til å gi hæren, politiet og de hemmelige tjenestene ordre om å skyte med skarpt mot sitt eget folk.

Tok tid
Spiegel slår fast at det riktig nok har tatt mange år å få dokumentene frigjort fra hemmelig-stempel og bakstreverske kaldkrigere, men at BND er den eneste av etterretningstjenestene som har sluppet sitt interne materiale fra høsten da Muren falt.