Spionene ante ikke at Muren ville falle

Vest-Tysklands etterretningstjeneste hadde ingen anelse om hvor hurtig DDR gikk i oppløsning.

VAR BORTREIST: Forbundskansler Helmut Kohl befant seg i Polen på offisielt besøk, da meldingene tikket inn om at Muren gjennom Berlin var i ferd med å falle. Hans hemmelige tjenester hadde ingen anelse om hva som holdt på å skje, går det fram av historiske telegrammer. Foto: Michael Urban/Reuters
VAR BORTREIST: Forbundskansler Helmut Kohl befant seg i Polen på offisielt besøk, da meldingene tikket inn om at Muren gjennom Berlin var i ferd med å falle. Hans hemmelige tjenester hadde ingen anelse om hva som holdt på å skje, går det fram av historiske telegrammer. Foto: Michael Urban/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Den sjuende november 1989, meldte Bundesnachrichtendienst i et hemmelig telegram til forbundskansler Helmut Kohl at den nylig avgåtte DDR-sjefen Erich Honecker hadde flyktet fra Øst-Tyskland. Nå skulle han befinne seg i Sveits, hvor spesialister allerede var i gang med å behandle den tidligere diktatoren for hans alvorlige kreftsykdom. I virkelighetens verden, befant Honecker seg i mild husarrest hjemme i Øst-Berlin, der han først og fremst var opptatt av å forbanne det nye DDR-regimet sønder og sammen.

Frustrert Kohl Forbundskansler Helmut Kohl tilga aldri sine egne spioner at de ikke forstod at Muren var i ferd med å gå over ende. Så han ante fred og ingen fare, da han et par dager tidligere bega seg til Warszawa på statsbesøk — og derfor var forhindret fra å komme seg til Berlin da den verdenshistoriske begivenheten fant sted.

I stedet ble det sosialdemokraten Willy Brandt som den 10.november sto ved Brandenburger Tor og lot seg hylle av hundretusener med berlinere fra øst og vest.

Hemmeligstemplet Ukemagasinet der Spiegel rapporterer at en intern BND-historiker har valgt ut 96 til nå hemmeligstemplede dokumenter, og offentliggjør dem for å vise at etterretningstjenesten faktisk også hadde sendt korrekte spådommer og iaktakelser. Problemet er bare — fortsatt i følge der Spiegel — at det nye materialet gir et stikk motsatt inntrykk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer