- Spionene skal ut snarest!

Justisminister Aud Inger Aure og utenriksminister Knut Vollebæk ser svært alvorlig på de 5 russiske spionene som har operert i Norge i flere år. Russerne skal ha forsøkt å verve nordmenn til russisk etterretning. - Spionene skal ut snarest sier utenriksministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse i utenriksdepartementet i ettermiddag opplyste utenriksminister Knut vollebæk at departementet har vedtatt å kaste ut 5 russiske diplomater ved den russiske ambassaden for spionasje.

- Diplomatene har opptrådt til skade for norske interesser. Dette er en svært alvorlig sak, sa Vollebæk. Han mente at denne saken vil skade Norges forhold til Russland.

Flere år

Justisminister Aud Inger Aure ville ikke si hvor lenge norske myndigheter har vært klar over at de russiske spionene har fortsøkt å verve nordmenn til etterretningsorganisasjonen GRU.

- Dette har pågått endel år, og det dreier seg om ulovlig overvåking av politiske organer.

- Er det snakk om overvåking av Stortinget?

- Det har jeg ikke kjennskap til, dette dreier seg i hovedsak om regjeringen, sa Aure på pressekonferansen.

Roser nordmenn

Justisministeren understreket at det ikke er mistanke mot at nordmenn har deltatt i spionasjen.

- Ingen nordmenn har gjort noe ulovlig. Tvert imot: de som har vært forsøkt vervet tok tidlig kontakt med politiets overvåkingstjeneste (POT), sa Aure.

Statsministeren avlyser

Forholdet mellom Russland og Norge er så anspent etter avsløringen at statsminister Kjell Magne Bondevik avlyser sitt besøk til Moskva neste uke.

- Slik situasjonen er ville et slikt møte ikke være særlig fruktbart, sa Knut Vollebæk. Dette er en svært alvorlig sak som ikke hører hjemme mellom to demokratiske land, mente Vollebæk.

- Står Kongens statsbesøk til Russland i slutten av mai i fare?

- Vi arbeider som om statsbesøket går som planlagt, svarte Vollebæk.

Største utvisning

Sist gang Norge utviste en russisk diplomat var i 1992. Da ble en russisk diplomat utvist for å ha forsøkt å skaffe informasjon om utenlandske studenter i Norge. I forbindelse med Treholt-saken ble 9 russiske diplomater utvist, dagens utvisning av 5 uønskete russere viser hvor alvorlig regjeringen ser på denne saken.

INGEN KOMMENTAR: Russlands ambassadør vil ikke kommentere spion-anklagene.