Spionene sviktet

No Such Agency. NSA er USAs hemmeligste spioner og mye større enn CIA. Men heller ikke superavlytterne forutså 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De er 38 000 ansatte og har sverget evig taushet. National Security Agency har eget politi, egne butikker og et stort treningssenter, men står ikke på kartet. Offisielt finnes ikke Det nasjonale sikkerhetsbyrå.

Hovedkvarteret ligger i Fort Meade, et par mil nord for Washington D.C.

Terroraksjonene 11. september i fjor avdekket betydelige svakheter i amerikansk etterretning. De siste ukene har interne kritikere avslørt tabber begått av det føderale politiet (FBI) og etterretningsorganisasjonen CIA.

Avlyttet bin Laden

Men hvis det fantes varsler som kunne gjort USA i stand til å forhindre massedrapene, ligger de trolig gjemt i NSAs massive computere, skriver BBC.

Da Osama bin Laden flyttet til Afghanistan, avlyttet NSA alle samtalene han førte på satellittelefonen sin. I løpet av to år tapet byrået anslagsvis 2 000 minutter samtale.

Men ingen får vite om NSA sitter på informasjon som kunne bidratt til å hindre terroraksjonene 11. september i fjor.

bin Laden ble åpenbart klar over avlyttingen da president Bill Clinton ga ordre om rakettangrep mot en av al-Qaidas treningsleire i 1998. Den saudiarabiske terrorlederen unnslapp så vidt krysserrakettene.

Han forsto at amerikanerne avlyttet ham og ga sine medarbeidere ordre om aldri mer å diskutere aksjonsplaner på telefon.

Forebygge

NSA ble opprettet etter annen verdenskrig for å hindre at USA igjen ble utsatt for et uventet overfall som da Japan slo til mot marinebasen Pearl Harbor.

Men da behovet for avlytternes tjenester var størst, sviktet NSA sitt oppdrag. Ifølge James Bamford, som har studert NSA i flere år, plukker hver av NSAs 10-12 største lytteposter ulike steder i verden opp mer enn to millioner kommunikasjoner i timen - mobilsamtaler, vanlig telefoni, email og fakser.

Dette skal oversettes fra et mylder av språk og så bli analysert, en oppgave som virker uoverkommelig i sitt omfang. Nettopp effektiviteten i informasjonsinnhentingen kan være av NSAs største problemer.