«Spionene» tilbudt jobb

Utenriksminister Knut Vollebæk tilbød de to utviste diplomatene Rune Castberg og Ole Johan Bjørnøy nye oppgaver i utenrikstjenesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil gjerne utnytte de ressurser de representerer, sa utenriksministeren da han tok imot de to som fredag kom tilbake fra Moskva og Murmansk. De ble tirsdag utvist fra Russland og fikk frist til i går med å forlate landet.

Vollebæk fikk ikke noe nytt syn på utvisningen etter å ha blitt orientert av de to diplomatene. - Vi måtte sette en grense. De russiske diplomatenes aktiviteter i Norge var ikke akseptable, understreket utenriksministeren.

I morgen reiser Vollebæk til USA og ville derfor gjerne ønske de to velkommen tilbake i dag.

Nye oppgaver

Mandag skal Utenriksdepartementet (UD) drøfte videre hva de to skal arbeide med.

Samtalene i dag dreide seg om det spesielle ved at de to diplomatene så brått har mistet sin arbeidsplass og sine arbeidsoppgaver. - Vi setter pris på at utenriksministeren tok imot oss så raskt, sa den tidligere fiskeriråden ved Moskva-ambassaden, Rune Castberg.

Castberg, som ikke er karrierediplomat, men forsker ved Fridtjof Nansens Institutt i Oslo, sa at han ikke har noe å gjøre i forskerstillingen på Polhøgda så lenge han ikke kan reise til Russland. - En Russland-forsker må reise i Russland. Det er ikke godt nok å basere seg på skriftlige kilder, sa han.

Tilfreds med UD

- Som sunnmøring burde jeg i min alder hatt egen møbelfabrikk, sa Bjørnøy smilende. Men som ansatt i utenrikstjenesten i mange år, har han tillit til at arbeidsgiveren finner ny jobb til ham.

Spionanklagene og utvisningen kom som et sjokk på ham. - Du lever på en måte på sida av deg sjøl inntil det går opp for deg at det ikke er en spøk, men en realitet, sa han.

Han erkjenner at det i arbeidssammenheng ikke er mulig å fortsette i samme spor, men at det kan bli aktuelt å arbeide med andre fagfelt.

Erfaring

Castberg har arbeidet i 11 år på Fridtjof Nansens Institutt med sovjetisk økonomi og politikk, samt miljøspørsmål. Han regnes som en av våre fremste eksperter på russiske forhold, spesielt i nordområdene. De siste 11 månedene har han vært fiskeriråd ved ambassaden i den russiske hovedstaden.

Bjørnøy har siden 1995 vært ansatt som visekonsul ved det norske generalkonsulatet i Murmansk, som ble opprettet i 1992 i forbindelse med organiseringen av samarbeidet i Barentsregionen.

Russland utviste de to norske diplomatene som gjengjeldelse etter de norske utvisningene av russiske diplomater på grunn av spionanklagene for kort tid siden.

JOBBTILBUD:</B> Per Castberg (t.v) og Ole Johan Bjørnøy (t.h) fikk jobbtilbud av Knut Vollebæk.