Spionenes beste triks

CIA har inntatt Reagan Presidential Library for å vise publikum noen av sine best bevarte hemmeligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang skal CIA vise verden hva som har foregått når verdens mektigste land og organisasjoner har prøvd å finne ut den andre partens hemmeligheter. Søndag åpnet utstillingen av spionenes hjelpemidler i Reagan Presidential Bibilioteket i USA. Også KGBs tekniske finesser er med på utstillingen.

- Noen har stilt spørsmål ved hvorfor vi investerer så mye penger i etterretningsmiljøet, så vi tenkte vi skulle vise folk hvorfor vi eksisterer, sier sjefen for CIAs senter for etterretningsstudier, Lloyd Salvetti til CNN.

Utstillingen viser blant annet en replika av den berømte sovjetiske paraplyen som skyter giftpiler, og som ble brukt til å ta livet av den bulgarske dissidenten Georgi Markov i London i 1978.

CIA viser også fram en bråte overvåkningskameraer, det eldste fra 1885. Utviklingen i skjulte kameraer har naturlig nok vært enorm. Kameraet fra 1885 kunne skjules på kroppen, mens noen av de nyere modellene kan skjules i en hanske.

Lurte USAs ambassadør

Utstillingen viser også duekameraene fra første verdenskrig. Kameraene ble festet til spesialtrente brevduer som brakte bildene fra fiendens områder hjem.

Utstilt er også en replika av en stor amrikansk treplakett, som ble gitt som gave fra Sovjetunionen til den amerikanske ambassaden i Moskva i 1945. Plaketten hang over ambassadørens skrivebord i sju år før amerikanerne oppdaget at plaketten var en avlytningsenhet.

Men den største sensasjonen er en ringperm av skinn. Permen brukes til å gi presidenten daglige overvåkingsrapporter, og fram til begynnelsen av nittitallet var det til og med hemmeligstemplet at presidenten mottok sånne rapporter.

Så hvis du befinner deg i Langley, Virginia før 14. juni kan du få med deg verdens første spionutstilling.

Her er plaketten som lurte USAs ambassadør trill rundt. Lloyd Salvetti er sjef for CIAs senter for etterretningsstuder, og kjenner til det meste.