Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spioner mot Bush

Irak fungerer som en kjempediger rekrutteringsreklameplakat for terrorister, sier senator John Kerry

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare en drøy måned foran mellomvalget der partiet til president George W. Bush risikerer å miste flertallet i Representantenes hus, avslører avisa The New York Times at landets 16 etterretningsorganer mener at krigen mot Irak har økt terrortrusselen mot USA. Den nasjonale etterretningsrapporten ble ferdig i april i år, og er selvsagt hemmeligstemplet. Innholdet i lekkasjen undergraver presidentens hovedbudskap foran valget om at krigen mot Irak var nødvendig og har bidratt til å gjøre USA sikrere.

Er da presidentens påstand som er den motsatte av USAs samlede spionsamfunns, enda en løgnaktig påstand for å føre folket bak lyset? Vel, Det hvite hus som ikke har for vane å kommentere lekkasjer fra hemmelige dokumenter, har rykket ut mot denne. John D. Negroponte som Bush utnevnte til øverste spionsjef da han omorganiserte etterretningsarbeidet for å møte terrortrusselen, sier at lekkasjen ikke er dekkende for rapportens mange observasjoner og konklusjoner. Et temmelig vissent dementi.Det enorme amerikanske etterretningsapparatet har funnet ut at det stemmer det som mange observatører og journalister i Irak har rapportert nå i flere år: Den amerikanske invasjonen og okkupasjonen trekker til seg kampvillige islamister fra hele verden. De virker som inspirasjon for mottakelige personer hjemme, enten de dør eller vender hjem i live.

De amerikanske spionenes konklusjoner er de samme som britiske etterretning har slått fast om at en terrorist ikke bare er den tilreisende ekstremisten som må snike seg gjennom alle mulige sjekkrutiner og sikkerhetskontroller, men like gjerne er en som har alle sine papirer i orden. Men som er blitt inspirert. Det var slike, hjemmedyrkede terrorister som gikk ned i Londons undergrunn den 7. juli i fjor.I den grad de terrormistenkte som nå sitter i varetekt i Oslo, virkelig planla terrorangrep og ikke bare tøffet seg med machopreik om hvor høye og mørke de egentlig kunne være, hører også disse til i denne kategorien. De er tre nordmenn med pakistansk opprinnelse og en etnisk nordmann, som å dømme etter det avlyttingsmateriale som nå er blitt kjent, har bygget opp en kraftig aggresjon rettet mot USA og Israel.

Reaksjonene på lekkasjen i The New York Times viser at president Bush mangler støtte langt inn i sitt eget republikanske parti når han avviser at krigen i Irak har økt terrortrusselen. Utfordreren fra nominasjonsprosessen i 2000, senator John McCain, sier at det er innlysende at vanskelighetene amerikanerne møter i Irak har gjort terrorgrupper modigere. Senator Arlen Specter sier at krigen i Irak har intensivert islamsk fundamentalisme og radikalisme, men legger til at det er noe ingen synes å ha noe godt motsvar til.Demokratene har selvsagt fått en gavepakke. «Den nasjonale etterretningsrapporten er en hjerteskjærende bekreftelse på at den katastrofale politikken i Irak fungerer som en kjempediger rekrutteringsreklameplakat for terrorister,» sier senator John Kerry som tapte for president Bush ved valget i 2004 nettopp fordi velgerne mente at presidenten tok bedre vare på landets sikkerhet enn Kerry ville gjøre.Edward Kennedy sier at rapporten er den siste spiker i kista for presidentens feilaktige framstilling av krigen i Irak.

USA har 16 kjente etterretningsorganisasjoner med et enormt, og delvis hemmelig, budsjett å spionere for. Rapporten derfra synes å bekrefte advarselen var CIA for invasjonen i Irak i 2003, om at et angrep ville fungere som en magnet på radikale islamister. Det var øret ville ikke presidenten høre på. Nå har han ingen vei tilbake, og terrorfrykten sprer seg som en kreft også i samfunn som det norske der den aktuelle saken får skeptikere til invaderende politimetoder til å tvile på sine tidligere standpunkt.Så gjenstår spørsmålet om hvor stor den egentlige terrortrusselen er i USA og ellers i verden. Den enorme innsatsen både av militære, politiet og hemmelige tjenester først og fremst i USA, men også i andre vestlige land, har resultert i svært få faktiske tiltaler og saker som har vært sterke nok til å tåle rettssakens granskende lys.