Spioner på spionene

I dag åpner amerikanerne spionmuseum med tusenvis av ekte spionredskaper. Her har du de beste!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenk deg en pistol forkledt som en leppestift. Et kamera gjemt i en jakkeknapp. Det kunne vært fra James Bond. Men det er superekte spionutstyr som nå ustilles på spionmuseet.

Arbeidsredskapene stilles ut på International Spy Museum i Washington. Museet åpner i dag. Vi gir deg en sniktitt!

Mer enn tusen spionting

- Spionering har foregått fra tidenes morgen, sier E. Peter Earnest til AP. Den 36-årige CIA-veteranen som i sin tid jobbet 20 år i organisasjonen har trukket seg tilbake. Nå er han museumssjef som åpner spinonutstilling.

Andre tidligere spioner bidrar også. Tidligere FBI og CIA-sjef William Webster og KGB-general Oleg Kalugin har hjulpet til å samle over 1000 spionhjelpemidler. Utstyret kommer fra USA, Storbritannia, tidligere Øst-Tyskland og Sovjetunionen.

Steinbeck ABC Wristwatch er en av juvelene. Den ble laget i Tyskland i 1949. Klokka er egentlig et minikamera som eieren kan ta bilder med mens det ser ut som han sjekker hva klokka er. På filmen er det plass til seks bilder.

Leppestiftpistolen kom på 60-tallet og ble brukt av KGB under den kalde krigen. Pistolen var forkledd som en stilig leppestift. «Dødskysset» kalte de den innebygde pistolen med bare ett skudd.

Jakka med kamera i knapphullet ble laget på 70-tallet og også brukt av KGB. Når man dro i tråden i jakkas innerlomme ble sentrum i den falske knappen åpnet for å ta bilde.

Kulldynamitt ble brukt av amerikanerne i sabotasjeoperasjoner under andre verdenskrig. Eksplosivene var pakket inn i et hult skjell formet som en kullklump. Med maling tilpasset man kullet til den lokale fargen i området. Deretter ble kullet, helt hemmelig selvsagt, plassert i kullcontainere på skip eller tog. Dynamittkullet detonerte når det ble brukt i lokomotiv eller fabrikkers ovner.

Museet setter deg inn i all slags ulovlig aktivitet. Som besøkende kan du forsøke deg på knekking av hemmelige koder. Du blir spurt ut om navn, alder og grunnen til at du kommer på besøk. Og du blir satt på prøve for å avdekke hemmelig overvåkningsutstyr.

På video fortelle tidligere spioner om livet i forkledning.

Du også se noe av James Bonds utstyr, blant annet hans Aston Martin DB5 sportsbil fra «Goldfinger». Andre tema er kvinnelige spioner, andre verdenskrig-spionasje og kjendisspioner. Blant disse finner du oscarvinner John Ford som drev fotoenheten i Office of Strategic Services.

Museet finner du i Washington, over veien for National Portrait Gallery og i nærheten av FBIs hovedkvarter. Museet har vært under utvikling siden 1996. Og i dag åpner det. En av bygningene til museet var det amerikanske kommunistpartiets hovedkvarter i 1940-åra.

Les mer på nettsidene til spionmuseet.

HULE MYNTER:</B> Denne mynten kan lett gis fra en spion til en annen. Og inni mynten kan det for eksempel ligge en kodet beskjed.
RØVERSPRÅK:</B> Denne skrivemaskinen skrev et kryptert språk som skulle være umulig å dekode. Men de allierte klarte det under andre verdenskrig. Du kan prøve i Washington i dag.
<B>BILEN TIL BOND:</B> På tur inn i museet. Denne bilen kjører Bond i filmen «Goldfinger».
KRIGSHELT:</B> Denne duen ble sendt innenfor fiendens linjer under andre verdenskrig. Duen er egentlig et kamera.
<B>LEPPEPISTOLEN:</B> Dødelig våpen forkledt som en leppestift. Dette var KGBs våpen, utviklet i 1965.