«Spioner» skal inn på Stortinget

Mahmoud Farahmand (H) skrev avskjedsbrev til kona og datteren hver gang han skulle til Afghanistan. Nå skal han inn på Stortinget sammen med tidligere etterretningspersonell Bård Ludvig Thorheim (H).

HØYRE-KANDIDAT: Mahmoud Farahmand (H) har i over åtte år jobbet i og med Afganistan for Etteretningsbataljonen. Hans hovedoppgaver var å overvåke telefoner, og innhente informasjon fra kilder. Nå stiller han som førstekandidat i Høyre Telemark. Foto: Privat
HØYRE-KANDIDAT: Mahmoud Farahmand (H) har i over åtte år jobbet i og med Afganistan for Etteretningsbataljonen. Hans hovedoppgaver var å overvåke telefoner, og innhente informasjon fra kilder. Nå stiller han som førstekandidat i Høyre Telemark. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En dag i 2006 satt Mahmoud Farahmand i en sivil bil sammen med en liten gruppe av sine kollegaer fra det norske forsvaret.

De var allerede langt inne i en dal, sørøst i Afghanistan, der Taliban holdt til. Grusveien var øde, og de høye fjellene omringet dem på alle kanter.

Plutselig kom beskjeden alle fryktet: En gruppe på et titall Talibankrigere planla et bakholdsangrep på dem.

- Man gjør hva man skal. Når du er en liten styrke i en dal må du bare gjøre det du har trent på. Du kan ikke bare legge deg ned og tenke: «Dette går til helvete». Man kan ikke tenke at man bare kan legge seg ned og dø, sier Farahmand til Dagbladet.

Han er en av to tidligere spioner som skal sitte på Stortinget etter 13. september som kandidater for Høyre.

Et lett valg

Farahmand kom til Norge fra Iran da han var åtte år gammel. I dag er han 41 år og bor på en gård i Porsgrunn med kone og to barn.

Ved årets valg stiller Farahmand som førstekandidat til Stortinget for Høyre Telemark. Han har både bakgrunn fra Etteretningsbataljonen og som elektroingeniør. Karrieren i forsvaret skulle starte i 2003 med et tilbud Farahmand ikke kunne takke nei til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer