Spioner utvist fra Sverige

Mens Putin kommer til Norge, er to russiske spioner blitt sendt hjem fra Sverige. De to har kjøpt opplysninger om Ericsson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Utenriksdepartementet har informert den russiske ambassaden om at to av dens medarbeidere er erklært persona non grata. Grunnen er at de har drevet virksomhet som ikke er forenlig med deres diplomatiske status, opplyste talskvinne for utenriksdepartementet, Nina Ersman.

- Begge to har allerede forlatt landet, sa Ersman, som ikke vil gi ytterligere kommentarer.

Like for like?

Det russiske utenriksdepartementet nektet først å kommentere utvisningene.

- Vi vil aldri kommentere utvisninger eller andre straffetiltak, sa en talsmann for russisk UD.

Men senere på dagen antydet russerne at de vil svare med samme mynt.

- Vi ser med overraskelse og beklagelse på den svenske beslutningen. Russland vil forbeholde seg retten til et passende svar på utvisningen, het det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

Slik ordlyd beskrives som diplomatisk omskriving for «like for like».

Tidligere praksis tilsier også at russerne svarer med å utvise svenske diplomater med lik rang som de to russerne som ble utvist.

Ericsson taus

Ericsson ville på sin side ikke kommentere utvisningene mandag.

- Vi har ingen kommentar, het det fra konsernet.

Mobiltelefonkonsernet Ericsson er verdens største produsent av mobiltelefonnettverk, og er også involvert i utviklingen av radar og rakettstyringssystemer for svenske JAS 39 Gripen kampfly.

Fra før er tre svensker, alle med tilknytning til konsernet, varetektsfengslet mistenkt for grov spionasje. En av de tre, som tidligere har vært ansatt hos Ericsson, regnes som lederen. De to andre er suspendert fra sine stillinger.

Svenskene frykter at spionasjen skal ha rammet nasjonens sikkerhet.

Ericsson selv vil ikke opplyse hvilke papirer som skal ha blitt lekket, men ifølge en kilde i Ericsson ser det ikke ut til å være snakk om noen av konsernets militære prosjekter.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer