Spionerte for å slippe straff?

En danske som skulle smugle sigaretter gjennom DDR, kan ha blitt spion for å slippe straff. Dansken mistenkes blant annet for å ha røpet opplysninger om fluktruter for systemkritiske østtyskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dansk politi etterforsker nå en 55-åring som mistenkes får å ha spionert for den tidligere østtyske sikkerhetstjenesten Stasi. Avisa Politiken skriver at dansken ble vervet av Stasi da han forsøkte å smugle sigaretter gjennom DDR. Han valgte å tilby seg å spionere for østtyskerne for å slippe straff.

Røpet fluktruter

Ifølge Politiken var 55-åringens oppgave å infiltrere den polske bevegelsen Solidaritet i Danmark. Dansken ga også opplysninger om Det Konservative Folkepartiet, og han var med på å avsløre organisasjonen Ost-West-Transfer på 1980-tallet. Ost-West-Transfer hjalp i sin tid DDR-borgere med å flykte til Vesten. 55-åringen som er under etterforskning, skal ha gitt Stasi detaljerte opplysninger om personer i organisasjonen og om fluktruter.

Én arrestert

Danmarks justisminister, Frank Jensen, har uttalt at under 50 dansker nå er i søkelyset for å ha skadet rikets sikkerhet under den kalde krigen. Av disse har et ukjent antall status som siktet, og bare én person er arrestert. Danmark har bedt om opplysninger om omlag 30 personer etter at Stasi-arkivene ble åpnet i Berlin.