- Spionerte for fienden

Nato-general David Richards var ikke den eneste korporal Daniel James hvisket i øret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den britiske korporalen Daniel James ble i dag fengslet fram til 15. juni, siktet for å ha «gitt hemmelig informasjon til en fremmed person som direkte eller indirekte er beregnet til å tjene fienden».


Den iransk-fødte 44-åringen var frem til pågripelsen 18. desember personlig rådgiver og tolk for Natos toppsjef i Afghanistan, Isaf-kommandør og generalløytnant David Richards.

Korporalen har hatt en meget sentral plassering i den hardt pressede styrken, og ifølge siktelsen - som i all hoveddel er hemmelighetsstemplet - skal utvekslingen av hemmelig informasjon skjedd 2. november, og mottagerlandet skal ha vært Iran.

- Patriot

Til tross for at britiske medier har kjent til saken siden 20. desember, er svært få detaljer kommet ut.

Britiske myndigheter mener å kunne bevise at at James arbeidet som agent for en fremmed makt, mens 44-åringens forsvarer i dag mente soldaten måtte slippe fengsling.

- Han vervet seg til hæren fordi han hadde en patriotisk pliktfølelse overfor landet som har tatt ham til seg. Han er knyttet til dette landet, og stolt av å kunne kalle seg britisk, sa Paul Radnitz.

Generalens tolk

HVISKER: Her hvisker korporal Daniel James til Natos toppsjef i Afghanistan, generalløytnant David Richard. Men ting kan tyde på at tolken hvisket til andre også. James er siktet for å ha gitt hemmelig informasjon videre til Iran. Foto: Scanpix
HVISKER: Her hvisker korporal Daniel James til Natos toppsjef i Afghanistan, generalløytnant David Richard. Men ting kan tyde på at tolken hvisket til andre også. James er siktet for å ha gitt hemmelig informasjon videre til Iran. Foto: Scanpix Vis mer

Han hevder tolken, som snakket flytende pashtun, oversatte general Richards taler, og at han ikke hadde tilgang på hemmelig informasjon.

- Diskusjoner med lokale innbyggere var aldri av en sensitiv natur. Han var aldri en part i samtaler som kan regnes som sensitive, hevder forsvareren.

Men dommer David Calvert-Smith avviste begjæringen og opprettholdt fengslingen frem til juni.

Korporalen var selv ikke til stede i rettssalen, men kunne følge behandlingen via videooverføring til fengselet.

Dommer Calvert-Smith antydet håp om at selve tiltalen kunne være klar til rettsbehandling i januar 2008, og at saken trolig vil vare i tre måneder.

Svært sentral

Saken kan vise seg å bli svært alvorlig for Nato og det britiske forsvaret. En styrkekommandørs personlige militære tolk deltar som regel i svært sensitive møter mellom styrkeledelsen og lokale styresmakter.

Hvis innholdet i disse samtalene har kommet Iran - eller i verste fall Taliban eller andre opprørsledere i hende, kan det være svært skadelig for Isaf og stabiliseringsoppdraget i Afghanistan.

- Spionerte for fienden

Godt likt

Etter det Dagbladet erfarer var korporal James en svært omgjengelig og godt likt soldat ved Isaf-hovedkvarteret i Kabul. Han skal ha hatt lett for å komme i kontakt med andre mennesker.

Blant annet holdt han salsa-kurs for sine medsoldater, og var sivilt salsa-instruktør hjemme i Storbritannia.

James tjenestegjør originalt i Territorial Army - en reservistavdeling tilsvarende det norske heimevernet. Men på grunn av sine språkkunnskaper var han svært aktuell for aktiv tjeneste i Afghanistan.

Sjokk

Pågripelsen 18. desember kom som et sjokk for kollegene ved Isaf-hovedkvarteret i Kabul. Ingen skal ha mistenkt den omgjengelige korporalen for å kunne ha utført det han nå er siktet for.

Ifølge paragrafen James er siktet for, risikerer han mellom tre og sju år i fengsel hvis han blir dømt.

FØLGER SJEFEN: Den britiske korporalen har fulgt Isaf-sjefen som rådgiver og tolk i Afghanistan.