KAN HA SOLGT NATO-HEMMELIGHETER TIL RUSSLAND:  Natos generalsekretær  Jaap de Hoop Scheffer  har fått en spionhistorie i fanget. Foto: SCANPIX/EPA/OLIVIER HOSLET
KAN HA SOLGT NATO-HEMMELIGHETER TIL RUSSLAND: Natos generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer har fått en spionhistorie i fanget. Foto: SCANPIX/EPA/OLIVIER HOSLETVis mer

Spionerte for Russland og Tyskland

Ester med tilgang til toppgraderte Nato-dokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En spionmistenkt estisk tjenestemann som sitter arrestert, mistenkt for å ha arbeidet for Russland, har også arbeidet for tysk etterretningstjeneste, ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Den arresterte var den øverste embetsmannen i Estlands forsvarsdepartement og skal i årevis har arbeidet for russisk etterretning, også i de siste årene mens Estland har vært medlem av NATO.

Mannen har hatt tilgang til det meste av NATOs topphemmelige dokumenter, og spionvirksomheten er blitt kalt en katastrofe for den vestlige forsvarsalliansen.

Men mannen skal også ha blitt godt betalt av den tyske etterretningstjenesten BND (Bundesnachricht-endienst) som fortrolig kilde i Tallinn, skriver Der Spiegel.

Han skal blant annet ha informert BND om russisk virksomhet i de baltiske statene og om organisert kriminalitet. Men det er uavklart om opplysningene han har gitt BND, har vært på oppdrag fra russerne, eller om han faktisk har solgt opplysninger til begge spionasjeorganisasjonene.

Mannen ble arrestert sammen med kona si i september i år. Han skal ikke ha arbeidet for BND etter at Estland gikk inn i EU i 2004, skriver nyhetsmagasinet.

For tiden blir det blant annet etterforsket om NATOs kodeteknikker har falt i russiske hender gjennom hans virksomhet. NATO-alliansen har siden 2004 brukt det tyske Elektrodat-systemet, som koder telefonsamtaler, dokumenter og telefakser mellom Brussel og medlemsstatene. Esteren i russisk tjeneste har hatt tilgang til alle disse dataene og til kodesystemet. Etterforskerne forsøker å finne ut om russisk etterretning med mannens hjelp kan ha klart å knekke NATOs kodesystem.

(NTB-DPA)