IKEA:

Spionerte på ansatte

Den franske avdelingen av IKEA er idømt en bot på 1 million euro for å ha spionert på ansatte og jobbsøkere i årene mellom 2009 og 2012.

SPIONASJE: Ikea i Frankrike skal ha spionert på ansatte og potensielle arbeidstakere. Foto: Loic Venance / AFP
SPIONASJE: Ikea i Frankrike skal ha spionert på ansatte og potensielle arbeidstakere. Foto: Loic Venance / AFP Vis mer
Publisert

En fransk domstol har pålagt IKEA å betale en bot på drøyt 10 millioner kroner etter å ha funnet den svenske forhandleren skyldig i feil innsamling og lagring av data om sine ansatte.

En av toppsjefene for IKEA i Frankrike, Jean-Louis Baillot, er dømt til to års betinget fengsel. Han må også betale en bot på 500.000 kroner. Ifølge påtalemyndighetene var det han som initierte systemet. Baillot sin advokat forteller at han er 'sjokkert' over dommen og vurderer å anke.

DØMT: Tidligere administrerende direktør, Jean-Louis Baillot er dømt til to års fengsel etter spionasjeanklagene. Foto: Dominique Faget / AFP
DØMT: Tidligere administrerende direktør, Jean-Louis Baillot er dømt til to års fengsel etter spionasjeanklagene. Foto: Dominique Faget / AFP Vis mer

Betalte private etterforskere

Aktoratet hevder at spionasjen skal ha begynt tidlig på 2000-tallet, men rettssaken har konsentrert seg om perioden 2009-2012, skriver Reuters. I dommen kommer det frem hvordan IKEA Frankrike skal ha betalt private etterforskere for å innhente privat informasjon om nåværende og potensielle ansatte.

Totalt var det 15 personer som sto overfor beskyldninger i saken. To av de siktede ble ikke funnet skyldig i anklagene, inkludert en politibetjent, og Stefan Van Overbeke, som drev IKEA i Frankrike fra 2010 til 2015, og fortsatt har en ledende stilling i konsernets detaljhandel.

Hvert år betalte IKEA, ifølge etterforskerne, et privat etterforskningsbyrå mellom 5,5 og 6,5 millioner kroner.

ALLE JOBBER: Regjeringens nye corona-retningslinjer førte til stenging av alle IKEA-varehusene. Til tross for at det er tomt for kunder i butikken på Furuset i Oslo, beholder assisterende varehussjef Omed Poor alle sine ansatt på jobb. Video: Bjørn Langsem Vis mer

IKEA sparket flere ledere og reviderte sin interne politikk etter at beskyldningene kom ut i lyset i 2012.

Det franske magasinet Le Canard Enchaînè og Mediapart skrev flere artikler om saken. Det svenske konsernet ble deretter anmeldt til politiet av den franske fagforeningen CGT.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer