IKEA:

Spionerte på ansatte

Den franske avdelingen av IKEA er idømt en bot på 1 million euro for å ha spionert på ansatte og jobbsøkere i årene mellom 2009 og 2012.

SPIONASJE: Ikea i Frankrike skal ha spionert på ansatte og potensielle arbeidstakere. Foto: Loic Venance / AFP
SPIONASJE: Ikea i Frankrike skal ha spionert på ansatte og potensielle arbeidstakere. Foto: Loic Venance / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En fransk domstol har pålagt IKEA å betale en bot på drøyt 10 millioner kroner etter å ha funnet den svenske forhandleren skyldig i feil innsamling og lagring av data om sine ansatte.

En av toppsjefene for IKEA i Frankrike, Jean-Louis Baillot, er dømt til to års betinget fengsel. Han må også betale en bot på 500.000 kroner. Ifølge påtalemyndighetene var det han som initierte systemet. Baillot sin advokat forteller at han er 'sjokkert' over dommen og vurderer å anke.

Betalte private etterforskere

Aktoratet hevder at spionasjen skal ha begynt tidlig på 2000-tallet, men rettssaken har konsentrert seg om perioden 2009-2012, skriver Reuters. I dommen kommer det frem hvordan IKEA Frankrike skal ha betalt private etterforskere for å innhente privat informasjon om nåværende og potensielle ansatte.

Totalt var det 15 personer som sto overfor beskyldninger i saken. To av de siktede ble ikke funnet skyldig i anklagene, inkludert en politibetjent, og Stefan Van Overbeke, som drev IKEA i Frankrike fra 2010 til 2015, og fortsatt har en ledende stilling i konsernets detaljhandel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer