Spionerte på nordisk helikoptersamarbeid?

En svensk offiser og konsulent er mistenkt for forsvarsspionasje. En teori går ut på at offiseren kan ha gitt hemmelig informasjon om det nordiske helikoptersamarbeidet til en konsulent innen forsvarsindustrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen skal være en høyere offiser innenfor det svenske forsvaret, og ble arrestert og avhørt av det svenske sikkerhetspolitiet Säpo i går.

Offiseren er mistenkt for å ha utnyttet sin posisjon innenfor forsvaret for å ha forsøkt å avsløre sensitivie forsvarshemmeligheter. En teori går ut på at offiseren kan ha gitt hemmelig informasjon i forbindelse med helikoptersamarbeidet mellom Norge, Sverige, Finland og Danmark. De fire nordiske landene samarbeider om å kjøpe inn helikoptre for omkring 20 milliarder kroner. Sikkerhetspolitiet er svært sparsomme med opplysninger, og vil ikke kommentere saken nærmere med svenske medier.

Forsvarskonsulent

En konsulent innen forsvarsindustrien er også arrestert og tatt inn til avhør av sikkerhetspolitiet. Mannen er mistenkt for å ha fått eller forsøkt å få hemmelige opplysninger som kan skade rikets sikkerhet. Begge satt i avhør i hele går, men er nå sluppet fri. Mistanken mot de to personene opprettholdes, selv om de begge bedyrer sin uskyld:

- Jeg vet faktisk ikke hva dette handler om, sier den 40-årige konsulenten som titulerer seg som forsvarspolitisk analytiker til Expressen.

- Det kjennes forferdelig at noen kan mistenke meg for å ha forbrutt meg mot rikets sikkerhet. Et helt yrkesliv har jeg jobbet for å forsvare Sverige. Slikt spiller man ikke bort uten videre, fremholder offiseren til Värmlands Folkblad.

Statsbesøk

Offiseren skal ha en sentral posisjon innenfor Sveriges forsvar, og skal nylig ha vært sammen med den svenske forsvarsministeren på et offisielt statsbesøk. Sikkerhetspolitiet fikk mistanke mot ham da ansatte innenfor forsvaret fortalte at offiseren skal ha ringt rundt og spurt etter hemmelige opplysninger som ikke kunne kobles til hans arbeid.

For tiden forhandler nordiske forsvarsmyndigheter med tre helikopterprodusenter om storkjøp av helikoptre. Etter planen skal det undertegnes en avtale med en av produsentene innen 1. oktober 2001. Til sammen skal de nordiske landene kjøpe inn mellom 80 og 100 helikoptre, til en pris av minst 20 milliarder svenske kroner.

per.steinar.moen@dagbladet.no