Spionfly fra USA nødlandet i Kina

Et militært spionfly fra USA med besetning på 24 personer står nå på en militær flyplass på øya Hainan i Kina. Flyet måtte nødlande i Kina etter å ha vært i fysisk berøring i lufta med et kinesisk jagerfly som avskar det over Sør-Kina-havet. Det kinesiske flyet skal ha styrtet, og Kina gir USA skylda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne til dels pinlige affæren truer dermed med å skape krise mellom Kina og USA, før president George W. Bush har rukket å ta grep om utenrikspolitikken, ja, kanskje før han har satt seg inn i den.

Flyet er et EP-3 med fire propeller, som tilhører USAs sjøforsvar og hører hjemme på Kadena flybase på Okinawa i Japan. Det fører ikke våpen. Flyet var på et rutinemessig overvåkingstokt over Sør-Kina-havet i internasjonalt luftrom, ifølge USAs stillehavskommando på Hawaii.

Berøring i lufta

Flyet ble avskåret av to kinesiske jagerfly. Det ene av disse kom så nær at det berørte det amerikanske flyet og påførte dette tilstrekkelig skader til at det sendte ut nødsignaler og ba om å få nødlande på øya Hainan. Stillehavskommandoen på Hawaii kaller det «ei ulykke», og sier at de kinesiske flyene ikke tvang det til å lande.

Dette skjedde klokka 03.15 natt til i går norsk tid.

Men kinesernes første uttalelse bestrider dette delvis, uten å si noe om sammenstøtet fant sted i kinesisk eller internasjonalt luftrom. Kineserne sier deres fly «skygget» det fremmede flyet. Så gjorde det amerikanske flyet en manøver i lufta som gjorde at det berørte et kinesisk fly med halen og babord vinge. Den kinesiske flygeren har etterpå ikke latt høre fra seg. Flyet må dermed ha styrtet.

Vanlig

Etterretningskyndige sier det er temmelig vanlig med møter mellom kinesiske og amerikanske fly i luftrommet langs kysten av Kina. USA avlytter på denne måten kinesernes militære samband og følger med på deres radaranlegg. Men det er første gang et fly fra USA har nødlandet i Kina.

- Det er veldig vanlig for USA å sende sine fly inn i kinesisk luftrom. Kineserne sender så opp sine jagerfly og avskjærer dem, sier Yan Xuetong, en forsker i internasjonale forhold ved Tsinghua universitet i Beijing til nyhetsbyrået AP.

Men hva som er internasjonalt luftrom og hva som er kinesisk i dette området er uavklart. Kina krever suverenitet over hele Sør-Kina-havet, deriblant Spratlyøyene, som også Brunei, Malaysia, Filippinene, Taiwan og Vietnam gjør krav på. USA tar ikke stilling til disse kravene, men krever retten til fri navigasjon langs denne viktige sjøveien.

Så vel Kina som USA var forsiktige med å uttale seg om hendelsen i går. Begge syntes å være redde for å utløse krise med denne pinlige affæren.

Sjøforsvaret i USA forsøker nå å finne ut nøyaktig hvor flyet er på øya Hainan, som er stor og full av militære anlegg på grunn av nærhet til Vietnam og Spratlyøyene.

- Vi forventer at regjeringen vil respektere integriteten til flyet og besetningens helse og sikkerhet i tråd med internasjonal sedvane, sørge for nødvendige reparasjoner på flyet og tilrettelegge den umiddelbare hjemreisa for flyet, het det fra orlogskaptein Tex Totty i USAs sjøforsvar.

Utenriksdepartementet i Kina ga seg åpenbart god tid til å tenke ut hva de skal gjøre. Forholdet mellom USA og Kina er nemlig på nedtur. Kineserne tror president George W. Bush med sine planer om rakettskjold i verdensrommet og vennlige tone overfor Taiwan vil kjøle ned forholdet til Kina og heller knytte seg sterkere til Japan.

DELIKAT: Et spionfly av typen EP-3 måtte nødlande i Kina etter å ha berørt et kinesisk jagerfly i lufta. Det kinesiske flyet har antakelig styrtet. Denne delikate affæren truer med å skape krise mellom USA og Kina.