Spionflyet 'løslates'

USA og Kina er blitt enige om utlevering av det ødelagte spionflyet, som måtte nødlande på Hainan-øya i Kina 1. april, etter kollisjon med et kinesisk jagerfly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed er det trolig satt sluttstrek for den bitre diplomatiske feiden som har ført til et anstrengt forhold mellom de to land. Det ødelagte rekognoseringsflyet EP-3 skal demonteres og alle bitene vil bli fraktet til USA med et russiskbygd fly av typen Antonov-124.

- De to landene er enig om at det kjempestore lasteflyet AN-124 skal ta det amerikanske flyet fra Lingshui-basen på Hainan, sa en amerikansk tjenestemann som ikke ville bli navngitt. Men enkelthetene er ikke kjent, og det er ikke klart når det amerikanske flyet forlater kinesisk jord.

Flyet demonteres

Kinesiske myndigheter håper USA vil trekke den nødvendige lærdom av denne krisen. Talsmannen for det kinesiske utenriksdepartement, Zhu Bangzao, bekrefter at EP-3 flyet vil bli tatt ut av Kina i småbiter, men han ville ikke bekrefte at Antonov-flyet får lande på den kinesiske flybasen.

- Alle enkelthetene vil falle på plass når USA viser en positiv og pragmatisk holdning til å få løst denne krisen, sier Zhu til AFP. Han kom med en klar advarsel til USA om å innstille alle spiontokt i kinesiske farvann.

- Vi har hele tiden argumentert mot amerikanske flyginger utenfor Kinas kyst, og vi håper amerikanerne har lært noe av denne krisen og legger om sin praksis, understreker Zhu.

Kineserne vil ha vingene på spionflyet tatt av for å få flyskroget inn i Antonov-flyet, og vil ikke høre snakk om at flyet skal repareres for å ta seg ut for egen maskin.

Det vil være en hån mot det kinesiske folk, hvis spionflyet etter å ha landet ulovlig på kinesisk jord, skulle få lov til å forlate landet på vanlig måte.

STRIDEN OVER: Amerikanske og kinesiske myndigheter er endelig kommet over ens om hva de skal gjøre med spionflyet som nødlandet i Sør-Kina.Foto: SCANPIX
STRIDEN OVER: Amerikanske og kinesiske myndigheter er endelig kommet over ens om hva de skal gjøre med spionflyet som nødlandet i Sør-Kina.Foto: SCANPIX Vis mer

- Dette er ikke bare et teknisk spørsmål, men går på hva slags fly dette er og måten det landet i Kina på, framholder Zhu.

USA vil reparere

Amerikanerne har hele tiden argumentert for å reparere flyet for så å ta maskinen ut av Kina. Flere eksperter fra Lockheed Martin, som bygde EP-3 maskinen, har vært på Hainan-øya og mener det er fullt mulig å reparere flyet.

Ekspertene fra Pentagon mener det vil ta mellom 30 og 40 dager å demontere det ødelagte flyet. I tillegg kommer en mulig kinesisk vegring mot å la Antonov-maskinen lande på Lingshui-basen.

Kinesiske eksperter har allerede saumfart alt teknisk utstyr som det amerikanske flymannskapet ikke klarte å ødelegge i minuttene etter nødlandingen. Det var neppe mange hemmeligheter kineserne tilegnet seg, fordi det mest topphemmelige utstyr allerede var tilintetgjort.

Nye spiontokt

Etter at det topphemmelige etterretningsflyet til en verdi av 80 millioner dollar (nesten 750 millioner kroner) nødlandet på Hainan, ble mannskapet på 24 medlemmer holdt i husarrest i 11 dager mens nervekrigen mellom Beijing og Washington pågikk.

Mannskapet ble løslatt først etter at USA beklaget at den kinesiske jagerflygeren mistet livet, men noen generell beklagelse av det inntrufne kom president George W. Bush aldri med.(NTB)

STRIDEN OVER: Amerikanske og kinesiske myndigheter er endelig kommet over ens om hva de skal gjøre med spionflyet som nødlandet i Sør-Kina.Foto: SCANPIX