Spionjegeren Ørnulf Tofte er død

Han overlevde andre verdenskrig og kald krig mot KGB. Nå har spionjegeren Ørnulf Tofte gått bort, i en alder av 98 år.

SPIONJEGER: Ørnulf Tofte (født 12. februar 1922 i Oslo) var Norges fremste spionjeger. Nå har Tofte gått bort, 98 år gammel. Her fra det siste intervjuet med Dagbladet fra april i år. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SPIONJEGER: Ørnulf Tofte (født 12. februar 1922 i Oslo) var Norges fremste spionjeger. Nå har Tofte gått bort, 98 år gammel. Her fra det siste intervjuet med Dagbladet fra april i år. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under andre verdenskrig kjempet han mot tyskerne. Under den kalde krigen kjempet han mot KGB, og er kanskje aller mest kjent for sin pågripelse av spiondømte Arne Treholt.

Nå har Norges fremste spionjeger gjennom tidene, Ørnulf Tofte, gått bort. Det bekrefter hans familie til Dagbladet.

Tofte ble 98 år gammel.

«Byråsjef Arne Treholt?»

Ingen har pågrepet flere KGB-agenter enn Ørnulf Tofte, og for nordmenn flest er han kanskje aller best kjent som kontraetterretningssjef i Politiets overvåkningstjeneste (POT).

Han begynte i det norske politiet i 1940, og var med på å bygge opp POT, forløperen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Den 20. januar 1984 var det Tofte som pågrep spiondømte Arne Treholt, som seinere ble benådet, på Fornebu flyplass. Da ytret Tofte følgende ord, som siden er blitt så kjent:

«Byråsjef Arne Treholt? Dette er politiinspektør Ørnulf Tofte i Overvåkningspolitiet. De er pågrepet for spionasje til fordel for Sovjetunionen. Vennligst kom med oss».

I 1977 ble han sparket til blods av en KGB-offiser da han arresterte Gunvor Galtung Haavik. 66 år har gått siden spionjegeren felte kommunisten og motstandsmannen Asbjørn Sunde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer