Spionkrig - og avtale

Den amerikanske spionen Jonathan Pollard holdt på å velte hele avtalen mellom palestinerne og israelerne i Wye Mills i Maryland i går. Da Benjamin Netanyahu og Yassir Arafat undertegnet avtalen sammen med president Bill Clinton i går kveld, gikk spekulasjonene ut på at Pollard kan bli sendt til Israel seinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Netanyahu satset alt på en heroisk hjemkomst til Israel - med en løslatt spion på flyet. Clinton skal ha gått med på at Pollard skulle bli løslatt som en del av avtalepakka, men trolig på et seinere tidspunkt. CIA-ledelsen og ledende militære ble rasende da nyheten om spionen lekket, og sa nei til løslatelse. Det førte til flere timers dramatikk.

Livsvarig

Den nye Midtøsten-avtalen var klar etter ni døgns beinharde forhandlinger i går ettermiddag. Limousinene sto klare utenfor forhandlingssenteret i Wye Mills - for å bringe president Yassir Arafat, statsminister Benjamin Netanyahu og president Bill Clinton til undertegnelsesseremonien i Det hvite hus. Da sjåføren i Arafats limousine slo av motoren, skjønte alle at noe var galt. Ingen hadde regnet med at en spion skulle kom inn fra kulda.

Den amerikanske jøden Jonathan Pollard, som jobbet i etterretningstjenesten i det amerikanske sjøforsvaret, ble arrestert da han prøvde å søke tilflukt i den israelske ambassaden i Washington i 1985. Han ble dømt til livsvarlig fengsel for å ha gitt israelsk etterretning opplysninger om arabiske land. For to år siden ble Pollard innvilget israelsk statsborgerskap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer