Spionmetoder i millionstrid

En rekke finanskjendiser er involvert i striden om nærmere 200 millioner kroner som pågår i Aust-Agder tingrett.

Skjulte opptak: Haakon Krogsgaard (t.v) og hans advokat, Terje Granvang (midten), ønsker ikke at opptakene skal bli spilt i retten. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
Skjulte opptak: Haakon Krogsgaard (t.v) og hans advokat, Terje Granvang (midten), ønsker ikke at opptakene skal bli spilt i retten. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Metodene i bevisinnhentingen hører spionverdenen til. Skjulte lyd- og videoopptak er med i regnestykket når inkassobaronen Haakon Korsgaard krever J.B. Ugland Holding og finansdirektør Jan Erik Tønnesen i Bliksund Invest AS for nær 30 millioner dollar, eller rundt 170 millioner kroner.

J.B Ugland Holding har til gjengjeld rettet et motkrav til Korsgaard på 40 millioner dollar, eller 234 millioner kroner. Dette var på forhånd kjent for Granvang og hans klient, som stiller med egen rettshjelp som arbeider med motkravet.

Korsgaards advokat, Terje Granvang, har lagt fram et redigert utdrag av skjulte samtaler Christen Ager-Hanssen har hatt med advokat og nestleder i Ugland-styret, Tom Bernhard Knudsen. Ager-Hanssen, som i årevis har vært i konflikt med Korsgaard, gikk til Knudsen med angivelige opplysninger som kunne være av interesse. To av samtalene ble tatt opp uten av Knudsen var klar over dette.

Protesterte Terje Granvang ønsker imidlertid ikke de originale opptakene avspilt i retten i Arendal, trolig fordi det kan skade hans klient. Heller ikke motparten ønsket opptakene avspilt, men av helt andre årsaker. Advokat Egil Jarlslett oppfattet det som bevisinnhenting på falske premisser.

Jarlslett har endret holdning i løpet av dagen, og kan nå tenke seg opptakene avspilt i retten. Grunnen for dette er at flere har fått tilgang til opptakene, deriblant flere medier. Forsvarerne for J.B. Ugland Holding og Tønnensen har ikke fått tilgang til disse. Dette spørsmålet vil bli tatt i retten, og dommer Odd Douzette vil avgi innstilling i morgen tidlig.

Uenighet Grunnlaget for rettssaken henger sammen med uenighet i verdifastsettelser og ulovlig utbetalt kommisjon, da Ugland Shipping i sin tid ble solgt. Korsgaard hevder at han og selskapet Olympia Holding er grundig lurt.

I løpet av de åtte dagene som er satt av til rettssaken vil det dukke opp et bredt kjendisgalleri i vitneboksen. Representanter fra Ugland-familien og ikke minst Christen Ager-Hanssen er ventet i løpet av uka.

Haakon Krogsgaard ble i Borgarting lagmannsrett i fjor dømt til fire års fengsel, der to og et halvt er gjort betinget. Han ble dømt for økonomisk utroskap i forbindelse med uthenting av 70 millioner kroner fra sitt selskap Olympia Holding, men anket dommen til høyesterett. Korsgaard er forbundet med innføringen av kjeden 7-eleven og inkassovirksomhet.