Spionmistenkt arrestert i Sverige

Svensk politi har pågrepet en person som er mistenkt for grov spionasje. Mannen skal ha arbeidet for Russland, skriver Stockholm-avisen Expressen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannens identitet var i formiddag ikke på det rene, og det var uklart om han er svensk statsborger. Statsadvokat Tomas Lindstrand har hemmeligstemplet alt som har med den mistenktes identitet å gjøre, av hensyn til blant annet rikets sikkerhet.

- Jeg kan bare bekrefte at det er innledet en forundersøkelse, sier Säpo-sjefen Jan Danielsson ifølge Expressen. Mannen ble pågrepet i går av sivilkledde spanere fra sikkerhetspolitiet, og den svenske regjering ble informert om saken sent mandag kveld.

Verst mulig

Spionsaken har dukket opp på det verst tenkelige tidspunkt, påpeker Expressen: Om vel en måned kommer Russlands president Vladimir Putin til Stockholm for å delta på toppmøtet som Sverige skal arrangere i egenskap av formannsland i EU.

Svenskene har valgt å bruke sitt formannskap til å prioritere nettopp forbindelsene med Russland. Statsminister Göran Persson noterte det som en stor personlig triumf, da han lyktes å få Putin til å takke ja til å reise til Sverige 23. mars.

- Situasjonen må ha tilspisset seg og blitt akutt, siden Säpo måtte slå til akkurat nå. Ellers ville Säpo rimeligvis ha ventet, for ikke å forstyrre de svensk-russiske forbindelsene før toppmøtet, sier en vel informert observatør til Expressen.

Kald krig

Sveriges forhold til Sovjetunionen og senere til Russland har vært skjemmet av atskillige spionaffærer, fastslår Stockholm-avisen. Flere ganger er russiske diplomater blitt erklært uønsket og dermed utvist fra Sverige, og det samme har skjedd med svensker i Russland.

Vanlige borgere uten diplomatisk immunitet er også blitt beskyldt for og/eller dømt for spionasje både i Sverige og i Russland. Under den kalde krigen hadde den svensk-russiske spionstriden preg av en «krig uten våpen».

Så sent som i mars i fjor beskyldte russerne to svenske forsvarseksperter for spionasje i Russland, og én av dem ble utvist fra landet. I november 1999 ble en russisk marineoffiser dømt til fem års straffarbeid for å ha solgt statshemmeligheter til svenskene.

Fem dømt

Siden annen verdenskrig er bare fem personer dømt for grov spionasje i Sverige. Den første var marinespionen Hilding Andersson, som i 1951 ble dømt til livsvarig fengsel for å ha solgt hemmelige opplysninger om det svenske sjøforsvaret til Sovjetunionen.

I 1952 ble Fritiof Enbom og Hugo Gjerswold dømt til fengsel på livstid for å ha røpet hemmelige opplysninger om forsvaret av Nord-Sverige. I 1964 fikk flyobersten Stig Wennerstrom livsvarig for spionasje til fordel for Sovjetunionen.

I 1979 ble Stig Bergling dømt til livsvarig fengsel for å ha overlevert hemmelige papirer om forsvarsanlegg og krigsplaner til sovjeterne. Bergling ble løslatt i 1997 etter å ha sonet halvparten av perioden på 23 år, som etter svensk praksis er livstidsstraffens lengde.

(NTB)