RISIKERER 25 ÅRS FENGSEL: Anna Chapman (f.v), Vicky Pelaez, Richard Murphy, Cynthia Murphy og Juan Lazaro risikerer streng straff dersom de blir dømt for spionasje. Foto: REUTERS/Jane Rosenburg/Scanpix
RISIKERER 25 ÅRS FENGSEL: Anna Chapman (f.v), Vicky Pelaez, Richard Murphy, Cynthia Murphy og Juan Lazaro risikerer streng straff dersom de blir dømt for spionasje. Foto: REUTERS/Jane Rosenburg/ScanpixVis mer

Spionmistenkte risikerer 25 år i fengsel

Måtte aksjonere mot de elleve mistenkte etter trusler mot etterforskningen. Én av dem har sporløst forsvunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De elleve russerne som er mistenkt for å ha utført dypt hemmelige spionoppdrag for Russland i USA ble pågrepet etter at det hadde kommet trusler mot etterforskningen, ifølge The Washington Post.

Én av de elleve, Christopher Metsos, ble først arrestert på Kypros, men forsvant etter at han betalte kausjonen på 26 500 euro og ga fra seg passet sitt. Nå er han sporløst forsvunnet.

De ti som er arrestert i USA risikerer 25 års fengsel for hvitvasking av penger og fem års fengsel for å drive spionasje for Russland. Anna Chapman - den av de mistenkte som har vært mest profilert i media - er siktet for mindre forhold og kan slippe med langt lavere straff, om hun blir dømt, skriver Associated Press.

- Ble tvunget til å aksjonere Ifølge en høytstående politikilde tilknyttet saken hadde de ikke noe annet valg enn å gå til aksjon mot de mistenkte.

- Noe skjedde som ville påvirke dem alle, sier han uten å utdype. Han forteller at arrestasjonene ble beordret for å beskytte etterforskningen.

Ifølge rettsdokumentene skal etterforskere allerede i 2006 ha gjennomsøkt eiendommene til de mistenkte, plantet mikrofoner i minst tre av hjemmene deres og regelmessig gjennomgått krypterte datameldinger. I tillegg skal de ha filmet møter der penger og utstyr ble utvekslet.

SPORLØST FORVUNNET: Christopher Metsos ble først arrestert på Kypros, men forsvant etter at han betalte kausjonen på 26 500 euro og ga fra seg passet sitt. Foto: AP Photo/Kypros-politet/Scanpix
SPORLØST FORVUNNET: Christopher Metsos ble først arrestert på Kypros, men forsvant etter at han betalte kausjonen på 26 500 euro og ga fra seg passet sitt. Foto: AP Photo/Kypros-politet/Scanpix Vis mer

Årsaken til at de elleve russerne ikke ble pågrepet før nå, skal ha vært at FBI og CIA ønsket å lære om hvordan russerne bedriver spionasje.

- Klare bånd Ifølge USAs justisdepartement har FBI avdekket et klart bånd mellom minst et par, Richard og Cynthia Murphy, og det russiske etterretningsbyrået SVR. Ifølge departementet har FBI innhentet og dekryptert mer enn 100 beskjeder utveklset mellom paret og SVR.

To av de elleve har erkjent å være russiske statsborgere med falsk identitet.

28 år gamle Anna Chapman er den av de mistenkte som har fått mest fokus i både amerikanske og utenlandske medier som følger av sitt flotte utseende og utfordrende bilder på Facebook. FBI er overbevist om at Chapman har gitt hemmelige opplysninger om USA til russiske myndigheter.

- Så opp til KGB-far Hennes britiske eksmann, Alex Chapman, sier til avisa The Daily Telegraph at påstanden om at hun var en russisk spion ikke overrasket ham. Ifølge eksmannen så hun opp til sin far, som tidligere hadde jobbet for KGB. Han tror faren har dominert hennes yrkesvalg.

Bare uker før arrestasjonen skal han ha vekslet mail med den påståtte spionen, der hun skal ha uttrykt at hun angret på livet hun hadde valgt.

Blant de pågrepne er en kjent spaltist for den spanskspråklige avisa «El Diario». FBI skal ha videofilmet kvinnen da hun møtte en russisk tjenestemann i et latinamerikansk land i 2000, ifølge nyhetsbyrået AP. Åtte av de mistenkte utga seg også for å være par som bodde i forstadene til New York, Washington og Boston. Ekteparet «Richard Murphy» og «Cynthia Murphy» ble arrestert i Montclair, New Jersey, mens i Yonkers, New York, levde «Vicky Pelaez» og «Juan Lazaro» som et peruansk middelklassepar.

OPPSIKTSVEKKENDE: Anna Chapman (28) er blant de mistenkte i saken som har fått mest fokus. Foto: AP Photo/Scanpix
OPPSIKTSVEKKENDE: Anna Chapman (28) er blant de mistenkte i saken som har fått mest fokus. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

I Boston, Massachusetts, utga en av de mistenkte seg for å være «Tracey Lee Ann Foley», en opprinnelig kanadisk statsborger som bodde sammen med «Donald Howard Heathfield». Mens en mann og kvinne med pseudonymene «Michael Zottoli» og «Patricia Mills» bodde i Arlington, Virginia.

IKKE OVERRASKENDE: Anna Chapmans eksmann, Alex Chapman, gikk ut i The Daily Telegraph og sa at han ikke var overrasket over at hun nå er spionasjesiktet i USA. Foto: REUTERS/Luke MacGregor/Scanpix
IKKE OVERRASKENDE: Anna Chapmans eksmann, Alex Chapman, gikk ut i The Daily Telegraph og sa at han ikke var overrasket over at hun nå er spionasjesiktet i USA. Foto: REUTERS/Luke MacGregor/Scanpix Vis mer