Spionmøter i Helsingfors

Den finske hovedstaden Helsingfors var ett av åstedene for overlevering av topphemmelige og sensitive dokumenter fra de norske dobbeltagentene til russernes spioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I begynnelsen av november i fjor deltok en rekke norske politikere og embedsmenn på møte i Nordisk Råd i Helsingfors. Noen dager etter gikk alarmen i POT. Den 27. november troppet overvåkingssjef Per Ottar Sefland opp på justisminister Aud-Inger Aures kontor. På dagsordenen sto den alvorligste spionssaken etter at Arne Treholt ble arrestert i 1984.

«Treholt-byen»

Dagbladet får på informert hold bekreftet at det i denne saken har vært hemmelige møter mellom norske og russiske kontakter i Helsingfors. Helsingfors var også byen der Treholt ved flere anledninger møtte sine føringsoffiserer fra KGB.

Det verdt å merke seg at saken tok en alvorlig vending i november da justisminister Aud-Inger Aure ble orientert.

  • Tidlig i november hadde Nordisk Råd sesjon i Helsingfors. Der var halve regjeringen med rådgivere og sentrale embetsmenn til stede. Der var den store norske delegasjonen fra Stortinget. Der var statsministrene fra de baltiske land.
  • I Oslo skjedde det samtidig viktige forandringer ved den russiske ambassaden; ambassaderåd Evgenij Serebrjakov kom til den norske hovedstaden fra Moskva. Samtidig forlot ambassaderåd Aleksandr Monakhov Oslo. Nå er begge erklært uønsket i Norge.

Spørsmålet er nå om hemmelige dokumenter skiftet hender mens Helsingfors var full av nordiske topp-politikere og høytstående embetsmenn.

Bondeviks agenda

Norske etterretningskilder sier til Dagbladet at russerne hadde helt konkrete ønsker om hva slag dokumenter de ønsket. Disse ønskene sammenfaller etter det Dagbladet har grunn til å tro med statsminister Kjell Magne Bondeviks agenda for det planlagte besøket i neste uke. Bondevik skulle reise til den russiske hovedstaden for å drøfte helt sentrale spørsmål i det norsk-russiske samarbeidet:

  • Norsk-russisk samarbeid i Barentsregionen.
  • De vanskelige spørsmålene om Svalbard og framtida for russiske bosetninger på øya.
  • Eksplosive miljøproblemer på Kola-halvøya.
  • Østersjøsamarbeidet og de baltiske statenes tilknytning til Nato.
  • EUs såkalte nordlige dimensjon.

I tillegg står Norge og Russland foran svært avgjørende forhandlinger om delelinjen i Barentshavet. Det er trolig dokumenter som omhandler disse spørsmålene POT har gitt de norske dobbeltagentene tillatelse til å gi de russiske spionene, mot kontant betaling.

Den femte diplomaten som er erklært uønsket i Norge, har aldri vært stasjonert her i landet. Anatolij Zjigalov var fra oktober 1990 til februar 1996 tredje ambassadesekretær i Stockholm.