- Spionsatellitt viser hemmelig rydding av radioaktivt materiale

En utløser til atomvåpen kan ha blitt testet på iransk militæranlegg, ifølge diplomater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bilder tatt fra spionsatellitter av det omstridte militæranlegget Parchin i Iran viser opprydningsteam med gravemaskiner og lastebiler som tilsynelatende fjerner spor etter radioaktivtet.

Det sier tre diplomater tilknyttet det internasjonale atomenergibyrået IAEA til nyhetsbyrået AP.

De anonyme kildene, som betegnes som eksperter på feltet, hevder at den hemmelige ryddejobben har sammenheng med testing av en såkalt nøytrondetonator. En slik innretning har ikke noen andre bruksområder enn å utløse atomvåpen, ifølge FN-diplomatene.

IAEA har så langt i kveld ikke gått ut med offisiell informasjon om det betente funnet, og diplomatene utdyper ikke hva som knytter gravingen på bildene til radioaktivitet.

- Forteller ikke alt Det er foreløpig ikke kjent nøyaktig når bildene ble tatt, men de beskrives som ferske og stammer fra etterretningstjenestene til ett eller flere av IAEAs medlemsland.

- Iran forteller oss ikke alt - det er mitt inntrykk, sa IAEA-sjef Yukiya Amona tidligere i dag til CNN.

Han betviler ikke at atomanleggene Iran selv har deklarert overfor inspektørene har fredelige formål, men går langt i å si at mer betenkelige tester holdes skjult.

- Det kan også være andre anlegg som ikke er rapportert inn, og vi har indikasjoner på at Iran har utført aktiviteter som er relevante i utviklingen av kjernefysiske eksplosiver, sa Amona, som ble intervjuet før nyheten om satellittbildene kom.

- Vanskelig adgang Parchin-anlegget har vært regnet som mistenkelig av FNs atominspektører i mange år. I en rapport i november ifjor indikerte IAEA at det på området er en lukket seksjon der det foregår eksperimenter med konvensjonelle eksplosiver som er ment å kunne utløse atomvåpen. I rapporten var nøytrondetonatoerer ikke nevnt som en del av disse testene.

For mindre enn tre uker siden ble IAEA nektet den adgangen inspektørene ønsker til Parchin.

- Parchin er militært område og å gi adgang til det er en tidkrevende prosess. Besøk kan derfor ikke tillates hyppig. Vi kommer til å la IAEA komme dit én gang til, uttalte Irans diplomater i Wien, uten å gi noen dato for når inspeksjonen kunne skje.

Venter på forhandlinger Kveldens avsløring kommer midt i en periode med økende internasjonalt press og uro rundt Irans planer. Denne uka understreket Barack Obama at han i samtaler med Israels statsminister Benjamin Netanyahu har jobbet for å unngå en krig med Iran.

På tirsdag ble USA, Storbritannia, Frankrike, Kina, Russland og Tyskland enige om å gjenoppta de strandede forhandlingene med Iran om atomanleggene.

Israelerne har gjort det klart at de på egen hånd kan komme til å bombe atomanlegg for å hindre at Iran utvikler atomvåpen.

På mandag uttalte IAEA-sjef Yukiya Amona at Iran har tredoblet sin månedlige produksjon av høyanriket uran, og at FNs eksperter har «alvorlige bekymringer» knyttet til en militær side av den kjernefysiske aktiviteten.

President Mahmoud Ahmadinejad har hele tiden holdt fast ved at landets atomprogram kun har fredelige formål. I 2009 avfeide han en avsløring i avisa The Times, som mente å ha fått tak i dokumenter som beskrev en fireårsplan for testing nettopp av en nøytrondetonator som nå igjen er tema.

OMSTRIDT: Dette er et satellittbilde tatt av Parchin-anlegget i 2004. Nå har nye, langt mer detaljerte bilder fra en spionsatellitt avslørt det som skal være opprydning etter en atomvåpen-relatert test. Arkivfoto: AFP / DIGITALGLOBE
OMSTRIDT: Dette er et satellittbilde tatt av Parchin-anlegget i 2004. Nå har nye, langt mer detaljerte bilder fra en spionsatellitt avslørt det som skal være opprydning etter en atomvåpen-relatert test. Arkivfoto: AFP / DIGITALGLOBE Vis mer