Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spionsiktede Bergs advokat:
- Undersøker dem som spurte ham om et ærend

Ilja Novikov forsvarer nordmannen.

FENGSLET: Frode Berg. Foto: Martin Gramnæs / Sør-Varanger Avis / NTB Scanpix
FENGSLET: Frode Berg. Foto: Martin Gramnæs / Sør-Varanger Avis / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere grenseinspektøren Frode Berg sitter fengslet i Russland, siktet for spionasje mot landet. Berg ble pågrepet i Moskva 19. desember og sitter fengslet på ei celle i høysikkerhetsfengslet Lefortvo.

Fengselet ble i sin tid beryktet som oppbevaringsanstalt for politiske fanger under KGB-æraen, men har de siste tiåra vært underlagt KGBs etterfølger FSB.

Da Dagbladet i dag tar kontakt med Ilja Novikov, nordmannens russiske advokat, skriver han følgende om siktelsen:

- Hele opplegget ser ut som ei felle fra FSB. Det er stor fare for at man kan bli spionasjeanklaget i Russland, selv om man ikke har gjort noe galt.

Undersøker bekjente nærmere

Novikov tilføyer at han nå jobber med å undersøke hva som skjedde i forkant av Bergs reise til Moskva. Kirkenes-mannen har hevdet at han ble lurt i ei felle av norske bekjente.

NRK skriver at disse, ifølge Berg selv, har bedt ham om å ta med en pengesum på 3000 euro til Russland.

- Jeg undersøker også hvem de som spurte ham om et ærend faktisk er, skriver Ilja Novikov til Dagbladet.

Mener Berg spionerte for Norge

Uttalelsen fra Novikov kommer dagen etter at russiske myndigheter for første gang kom med en offisiell uttalelse i forbindelse med saken.

- Dette er ikke en heldig sak for forholdet mellom Norge og Russland, sa pressetalskvinne Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet ifølge NRK.

NTB skriver at russiske myndigheter mener Berg var i landet på oppdrag for norsk etterretning, og at han i egenskap av denne rollen har levert informasjon til både norske myndigheter og CIA.

Talskvinnen forteller ifølge NRK at myndighetene vil foreta seg «passende tiltak» i saken. Hun utdyper imidlertid, ifølge NTB, ikke nærmere hva disse tiltakene innebærer.

Tror Berg blir sendt til Sibir

Aftenposten har snakket med Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes.

Han sier til avisa at Berg trolig blir dømt og sendt til straffekoloni i Sibir.

- Frifinnelse i denne saken er nok helt illusorisk å tro på. Når det foreligger en rettskraftig dom, blir man sendt til en straffekoloni i Sibir. Slik har det vært siden Dostojevskijs tid, sier Risnes til Aftenposten.

Risnes sier til NRK at Berg skal ha funnet både beløpets størrelse, og måten dette skulle gjøres på, helt tilforlatelig. ​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!