Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frode Berg

Spionsiktede Frode Berg fengsles i tre nye måneder: - Føler meg forferdelig misbrukt

FSB ønsker å holde nordmannen fengslet til mai.

FENGSLET TIL MAI: Den spionsiktede nordmannen Frode Berg fengsles i tre nye måneder. Det ble bestemt i retten i Moskva i dag. Video: Morten Strand / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSKVA (Dagbladet): Den spionsiktede nordmannen Frode Berg ble framstilt for ytterligere varetektsfengsling i retten i Moskva i dag.

Det russiske sikkerhetspolitiet (FSB) ønsker å holde nordmannen i varetekt til 5. mai.

Like etter klokka 08.30 ble Berg ført inn i rettslokalet av maskert politi og var synlig for pressen i kun få sekunder. Han så fattet ut. Rettsmøtet gikk for lukkede dører.

Tre måneder

Retten har bestemt at nordmannen skal sitte varetektsfengslet i tre nye måneder.

- Det er uvirkelig. Jeg føler meg forferdelig misbrukt av dem som ga meg penger og dokumenter, sier Berg.

- Jeg kjemper en daglig kamp mot sinne og hat mot dem som har misbrukt meg, sier han.

Han forteller samtidig til norske medier at han er evig optimist og at han er rørt over støtten han opplever å få fra lokalsamfunnet i Kirkenes. Han synes også det er fint at norske medier er opptatt av saken hans. Han sier han har gode samtaler med sin advokat Ilja Novikov.

- Jeg har aldri samlet inn noe materiale, sier han.

Bergs forsvarer, advokat Ilja Novikov, sier til Dagbladet at han ikke er overrasket over rettens beslutning i dag.

- Men jeg kan ikke forstå at det skal være noe kompromitterende i det materialet Berg fikk, sier Novikov, som ikke ønsker å si hvem som skal ha gitt materialet.

Spionsiktet

Russiske myndigheter mener nordmannen har bidratt til spionasje mot den russiske marinen. Han ble pågrepet 5. desember i fjor, og hadde 3 000 euro på seg da han ble tatt. Berg ble avhørt tre ganger rett etter at han ble arrestert, uten at advokat var til stede. Berg nekter straffskyld.

- Jeg er tatt for noe jeg ikke har gjort, sa en tydelig preget Berg til NRK ved forrige fengslingsmøte i januar i år.

Hovedpunktene

Etter en stund i russisk varetekt fikk Berg den russiske stjerneadvokaten Ilja Novikov til å representere seg. Dagbladet intervjuet Novikov tidligere i januar. Dette var hovedpunktene i Dagbladets intervju med Bergs advokat da:

  • Berg kjente den ene nordmannen som ga ham pengene og de to konvoluttene med det den russiske sikkerhetstjenesten FSB mener er kompromitterende materiale meget godt.
  • Frode Bergs sak likner veldig på en sak mot ukraineren Jurij Solosjenko fra 2014. Han ble dømt til seks års fengsel, men ble benådet etter to år. Novikov ser på historien som en parallell-historie, og mener Bergs beste sjanse er at det er slik.
  • Advokat Novikov oppfordrer norske myndigheter til å være aktive, og vise at de bryr seg om Berg. Bare sånn kan han unngå å bli sittende i mange år i russisk fengsel.
  • Berg forstår ikke alvoret i sin situasjon veldig godt. Novikov frykter han kan få et sammenbrudd når alvoret går opp for ham.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!