Spionsiktet: - Mer Mr. Bean enn James Bond

Amerikaneren Paul Whelan, som er siktet for spionasje i Russland, hevder selv at han har opptrådt mer som Mr. Bean enn James Bond.

I RETTEN: Amerikaneren Paul Whelan under rettsmøtet i Moskva torsdag. Foto: Dimitar DILKOFF / AFP
I RETTEN: Amerikaneren Paul Whelan under rettsmøtet i Moskva torsdag. Foto: Dimitar DILKOFF / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LAS VEGAS (Dagbladet): Den tidligere amerikanske soldaten Paul Whelan ble pågrepet og siktet for spionasje i Moskva i desember i fjor. Siden har han sittet fengslet. Etter et rettsmøte torsdag, er det klart at han forblir fengslet i alle fall fram til 29. desember.

- Russland hevder de fanget James Bond på et spionoppdrag. I realiteten har de bortført Mr. Bean på ferie, sa Whelan selv under rettsmøtet, ifølge BBC.

Russiske myndigheter mener imidlertid de tok Whelan på fersken med elektroniske filer med statshemmeligheter.

Plantet filer

Whelan har besøkt Russland jevnlig gjennom mange år. Hans forklaring er at han var i landet for å gå i bryllupet til en gammel venn da han ble pågrepet. Han hevder også at filene som ble funnet, var plantet av vennen hans - en tidligere russisk etterretningsoffiser, som Whelan mener har forrådt ham.

Den tidligere soldaten, har både amerikansk, britisk, irsk og canadisk pass. Selv mener han at han er et offer for et dårligere forhold mellom Russland og Vesten. Han hevder også at han er blitt utsatt for mishandling av ansatte i fengselet hvor han sitter.

Whelan risikerer opptil 20 års fengsel dersom han blir funnet skyldig.

- 300 dager i Lefortovo. Uten ubegrenset juridisk assistanse. Uten ubegrenset konsulær tilgang. Uten telefonsamtaler med familien. Uten bevis. Dette er ikke en åpen eller rettferdig prosess. Nok er nok, skriver talsperson for den amerikanske ambassaden i Moskva, Rebecca Ross, på Twitter.

USA reagerer

Paul Whelans bror, David, sier til CNN at han ikke er overrasket over at fengslingen ble forlenget for fjerde gang.

- Russiske myndigheter fortsetter å hale ut saken til Paul. Dessverre er det russiske rettssystemet ikke opptatt av rettferdighet, sier han til TV-kanalen.

Tidligere denne uka vedtok et Representantenes hus i Washington D.C. en tverrpolitisk resolusjon hvor de krever at Russland enten må legge fram troverdige bevis i saken eller løslate Whelan.

- Kongressen vil ikke tolerere en uendelig fengsling av en amerikansk statsborger uten bevis, sier den demokratiske kongressrepresentanten Haley Stevens, som representerer Whelans hjemsted i Michigan.

FRODE BERG: Trine Hamran er forfatter og journalist, og god venn av Frode Berg. Slik reagerer hun på nyheten om den mulige utvekslingsavtalen mellom Litauen og Russland. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer