SIKTET: Den russiske mannen, som er siktet for ulovlig etterretning etter et seminar på Stortinget, skal ha deltatt på flere liknende arrangementer rundt omkring i Europa. Foto: Privat
SIKTET: Den russiske mannen, som er siktet for ulovlig etterretning etter et seminar på Stortinget, skal ha deltatt på flere liknende arrangementer rundt omkring i Europa. Foto: PrivatVis mer

Spionsiktet etter besøk på Stortinget: - Russeren nærmest limte seg fast på folk

Nå beskriver kilder den «mistenkelige atferden» til mannen som er siktet for ulovlig etterretning på Stortinget.

Fredag varslet Stortingets administrasjon Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om en russer som hadde deltatt på et seminar på Stortinget.

Mannen - en 51 år gammel russer - ble pågrepet av tjenestemenn fra PST fredag ettermiddag på Gardermoen. Han var da på vei ut av landet. Arrestasjonen beskrives som udramatisk.

- Vi pågrep en russisk statsborger fredag. Han er siktet for å ha spionert og bedrevet ulovlig etterretningsvirksomhet i Norge. Mannen ble lørdag varetektsfengslet for to uker med brev- og besøkskontroll i Oslo tingrett. PST er i en innledende fase av etterforskningen, og kan ikke gi videre kommentarer, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

ANSATT: Den siktede 51-åringen skal være ansatt i den russiske statsadministrasjonen. Foto: Privat
ANSATT: Den siktede 51-åringen skal være ansatt i den russiske statsadministrasjonen. Foto: Privat Vis mer

Spion eller raring?

51-åringen skal være ansatt i den russiske statsadministrasjonen. Spørsmålet PST nå stiller seg, er om han var på oppdrag i Oslo for den russiske utenriksunderretningstjenesten - Sluzhba Vneeshney Razvedki (SVR) - eller om han bare handlet på vegne av seg selv. Og at det er mannens uvanlige oppførsel som gjør at han nå sitter varetektsfengslet.

Russerens forsvarer, advokat Hege Kristine Aakre, sier mannen avviser spionanklagene og at han ønsker å samarbeide med PST.

Både ansatte på Stortinget og deltakere på ECPRD (Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon) - et seminar om digitalisering på Stortinget - reagerte på russeres oppførsel.

Orienterte

Etter at PST hadde pågrepet russeren, sendte Stortingets direktør Marianne Andreassen følgende E-post. «Stortinget var vertskap for årets konferanse, som handlet om digitalisering.

De 79 deltakerne på konferansen var administrativt ansatte i parlamenter. Totalt var det ansatte fra 34 land til stede. På bakgrunn av mistenkelig adferd fra en av deltakerne, ble PST kontaktet. PST etterforsker hendelsen. Berørte blir kontaktet direkte. Direktøren vil kommentere ved evt. henvendelser».

Flere skal ha varslet sikkerhetsavdelingen og administrasjonen på Stortinget om russerens merkverdige oppførsel.

Elektroniske beslag

Mens de andre seminardeltakerne fulgte med på seminaret, skal den 51 år gamle russeren ha vært mer interessert i å komme seg rundt på Stortinget.

Overfor Dagbladet blir det beskrevet at russeren nærmest limte seg fast på folk som hadde forskjellige adgangstegn.

Den arresterte russeren kan ha hatt tilgang til elektronisk avlesningsutstyr, slik at han eventuelt kunne avlese adgangskort, eller få tilgang til andre personers elektroniske medier. Det kan PSTs etterforskning avdekke, dersom etterforskerne har klart å få tak i mannens elektroniske utstyr.

Dagbladet får bekreftet at PST har beslaglagt noe elektronisk utstyr som tilhører 51-åringen. Tekniske eksperter vil blant sjekke om russeren kan ha lastet ned informasjon fra Stortingets datanettverk, eller hentet inn annen informasjon mens han deltok på seminaret som ble avholdt på Stortinget.

Det er noe uklart om han har hatt tilgang til Stortingets trådløse nettverk. I går kveld ble det også klart at NSM (Nasjonal sikkerhetsmyndighet) bistår PST i etterforskningen.

Snoket rundt

- Mannens oppførsel var svært uvanlig. Væremåten var spesiell og det virket som han snoket rundt, og var på jakt etter informasjon. Russeren var rett og slett veldig merkelig, sier en kilde til Dagbladet.

Spørsmålet PST nå skal forsøke å få svar på, er om den arresterte 51-åringen bare var merkelig, eller om han i virkeligheten jobbet for den russiske etterretningsorganisasjonen SVR eller en annen etterretningsorganisasjon.

- Absurd påskudd

Bare noen timer etter arrestasjonen la Den russiske ambassaden i Oslo ut følgende melding på sin Facebook-side: «Den Russiske Føderasjons Ambassade bekrefter at en russisk statsborger 21. september 2018 ble pågrepet i Oslo Lufthavn etter deltakelse i et internasjonalt seminar på Stortinget.

Ambassaden bedømmer pågripelsen og den påfølgende varetektsfengslingen som et konstruert påfunn under et absurd påskudd. Ambassaden yter konsulær bistand samt beskyttelse av rettigheter og interesser til den russiske statsborgeren». Søndag kveld ønsket ikke Utenriksdepartementet å kommentere russernes Facebook-melding.

- Den russiske ambassaden har blitt rutinemessig varslet om pågripelsen i tråd med våre folkerettslige forpliktelser og etter påtaleinstruksens regler, sier Hugubakken i PST.

Det er første gang i moderne tid norske myndigheter har arrestert en russisk statsborger, og siktet vedkommende for å ha spionert i Norge.

Tidligere har russere med diplomatisk immunitet og andre lands diplomater blitt bedt om å forlate Norge. Det har også blitt reagert overfor land som har blitt mistenkt for å drive etterretning mot landets egne folkegrupper i Norge.

Frode Berg-saken

Rett etter at arrestasjonen av russeren ble kjent, uttalte Brynjulf Risnes, den spionsiktede nordmannen Frode Bergs norske advokat, til NTB at pågripelsen av russeren kunne ha betydning for Frode Berg.

Kirkenes-mannen Frode Berg har siden desember 2017 sittet varetektsfengslet i Moskva, siktet for å ha spionert for den norske E-tjenesten mot den russiske Nordflåten.

- Dette øker jo sjansen for en utveksling dersom siktelsen og fengslingen blir stående over tid, sier Risnes.

- Vi har foreløpig for få opplysninger til å si noe mer og konkret om dette legger noe grunnlag for en utveksling med Berg. Men vi følger naturligvis utviklingen i saken tett, sier Risnes.