Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spionsiktet nordmann fikk endelig møte advokat: - Berg mener seg lurt i en felle

Spionsiktede Frode Berg har endelig fått snakket med en advokat. Nordmannen mener seg lurt i en felle etter å ha blitt bedt om å overlevere en pengesum.

SPIONSIKTET: Norske Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Han sitter nå i fengsel siktet for spionasje og er anklaget for å ha mottatt hemmelige dokumenter om den russiske flåten. Foto: Martin Gramnæs, Sør-Varanger Avis
SPIONSIKTET: Norske Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Han sitter nå i fengsel siktet for spionasje og er anklaget for å ha mottatt hemmelige dokumenter om den russiske flåten. Foto: Martin Gramnæs, Sør-Varanger Avis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det forteller hans norske advokat Brynjulf Risnes i dag.

Den russiske forsvarsadvokaten Ilya Novikov fikk i dag møte Frode Berg (62), og det er første gang omverden hører Bergs versjon av bakgrunnen for at han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember.

Det var først tirsdag Norge ble kjent med nyheten om at han var varetektsfengslet, siktet for spionasje mot Den russiske føderasjon.

- Lurt i en felle

- Berg mener seg lurt i en felle. Han sier han ble bedt om å overlevere en pengesum. Jeg vet ikke hvem eller hvor stor summen var, sier Risnes til Dagbladet.

- Han sier det var en vennetjeneste, og at noen han kjente ba ham overlevere pengene på en bestemt måte i Russland. Han er overbevist om at FSB kjente til dette og satt og ventet på ham. Sånn han oppfatter dette, hadde det ikke noe med spionasje å gjøre, sier Risnes.

Advokaten har jobbet lenge med å få advokaten Novikov inn i fengselet for å snakke med Berg.

- Berg hadde med seg pengesummen og klare instruksjoner. Han ble Pågrepet av FSB før han rakk å gjøre noe som helst. Slik han har oppfattet det, er dette helt uskyldige penger. Ordet spionasje hadde ikke han tenkt på før det ble nevnt av etterforskeren i avhør, sier Risnes.

VG omtalte først Bergs forklaring.

- Helt uskyldig

Russiske myndigheter har foreløpig vært tilbakeholdne med informasjon om hva som ledet opp til arrestasjonen. En rekke russiske medier viser imidlertid til anonyme myndighetskilder som hevder at Berg hadde planer om å viderebringe informasjonen han skal ha tilegnet seg til norske myndigheter og CIA i USA.

​- Han erklærer seg helt uskyldig, fastslår Risnes.

Nå tilbringer Berg jula alene i fengselet Lefortovo.

- Han har det greit. Han høyt blodtrykk, som han har fått medisiner for. Han har det ellers bra fysisk og psykisk. Det er naturligvis tøft. Han sitter der alene og snakker lite russisk. Det er viktig at han får et inntrykk av at familie og representanter i Norge, myndighetene og Novikov støtter ham, sier Risnes.

​Anke avvist

Det er første gang Berg snakker med noen utenforstående om spionsiktelsen. Tidligere har han fått konsulær bistand av Utenriksdepartementet, der saken ikke har blitt tatt opp.

I dag ble det kjent at Aleksej Shitnjuk, som er anklaget av russiske myndigheter for å ha overlevert hemmeligstemplede dokumenter til norske Frode Berg, har fått sin anke avvist.

Shitnjuk, som er russisk statsborger, er siktet for statsforræderi. Det russiske sikkerhetspolitiet FSB hevder at han har overlevert hemmeligstemplede dokumenter om den russiske nordflåten til norske Berg, ifølge russiske medier.

Risnes omtaler avvisningen som standard.

Skriver ny anke

Frode Berg har også levert en anke, som ble skrevet på norsk og overlevert av ham personlig. Det er forventet at anken vil behandles av retten i løpet av januar.

- Advokat Novikov skriver nå en ordentlig anke. Vi regner med at behandlingen først kommer opp etter russisk jul. Det blir trolig ikke rettsmøte før omkring 10. januar, sier Risnes.

Ilya Novikov, er en kjent russisk advokat med erfaring fra spionsaker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!