Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spionsiktet russer anker fengslings­kjennelsen

Den 51-årige statlig ansatte russeren nekter for anklagene.

SIKTET: Den russiske mannen som er siktet for ulovlig etterretning i Norge er administrativt statlig ansatt i Russland. Hans forsvarer sier han hadde god grunn til å delta på seminaret på Stortinget på torsdag og fredag. Foto: Privat
SIKTET: Den russiske mannen som er siktet for ulovlig etterretning i Norge er administrativt statlig ansatt i Russland. Hans forsvarer sier han hadde god grunn til å delta på seminaret på Stortinget på torsdag og fredag. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: NTB melder klokka 13.50 at den siktede russeren anker fengslingskjennelsen.

Den russiske borgeren som fredag kveld ble pågrepet av PST på Gardermoen, siktet for ulovlig etterretning, nekter for anklagene.

Bakgrunnen for siktelsen er det som beskrives som «mistenkelig atferd». Varslene kom fra stortingsansatte selv, som varslet PST.

Har ikke fått kjennelsen

Lørdag ble russeren varetektsfengslet i to uker. 51-åringen har ennå ikke fått opplest kjennelsen fra Oslo tingrett. Det skal etter planen skje i dag.

- Jeg må få konferert med min klient. Han må få opplest kjennelsen først, sier mannens forsvarer Hege Aakre til Dagbladet.

Mannen har blant annet behov for tolk, som ikke ble skaffet til veie i helga. Oslo tingrett har forbudt offentlig gjengivelse av hele fengslingskjennelsen, som ble avsagt på lørdag.

Statlig ansatt

Mannen var til stede på en interparlamentarisk konferanse i regi av ECPRD, The European Centre for Parliamentary Research and Documentation, på Stortinget torsdag og fredag. Seminaret hadde totalt 79 deltakere fra totalt 34 land og handlet om digitalisering.

- Det er naturlig for ham å delta på et sånt seminar. Det skjedde i jobbsammenheng. Han er statlig ansatt administrativt, sier Aakre.

Mannen skal ikke ha vært i Norge lenge før seminaret og pågripelsen. 51-åringen skal også ha deltatt på liknende seminarer og konferanser rundt i Europa.

- Han stiller seg totalt uforstående til anklagene og har ikke gjort noe i den retningen, sier Aakre.

Vil ikke kommentere anklager

Flere skal ha varslet sikkerhetsavdelingen og administrasjonen på Stortinget om russerens merkverdige oppførsel.

Mens de andre seminardeltakerne fulgte med på seminaret, skal den 51 år gamle russeren ha vært mer interessert i å komme seg rundt på Stortinget.

Overfor Dagbladet blir det beskrevet at russeren nærmest limte seg fast på folk som hadde forskjellige adgangstegn.

- Jeg vil ikke gå konkret inn på atferden som er beskrevet, sier Aakre.

Mannen mener imidlertid anklagene baserer seg på misforståelser og skal ha kommet med en forklaring på oppførselen.

Har tatt beslag

Dagbladet får bekreftet at PST har beslaglagt noe elektronisk utstyr som tilhører 51-åringen. Dette bekrefter også advokaten hans.

- Det er tatt beslag i personlige elektroniske enheter, sier Aakre.

Mannen sitter nå varetektsfengslet i Oslo fengsel etter pågripelsen på Gardermoen fredag kveld.v

- Han tok det tungt. Han var ikke forberedt på det her, sier forsvareren.

Tekniske eksperter vil blant sjekke om russeren kan ha lastet ned informasjon fra Stortingets datanettverk, eller hentet inn annen informasjon mens han deltok på seminaret som ble avholdt på Stortinget.

Det er noe uklart om han har hatt tilgang til Stortingets trådløse nettverk. I går kveld ble det også klart at NSM (Nasjonal sikkerhetsmyndighet) bistår PST i etterforskningen.

Den russiske ambassaden reagerer på anklagene.

«Ambassaden bedømmer pågripelsen og påfølgende varetektsfengslingen som et konstruert påfunn under et absurd påskudd. Ambassaden yter konsulær bistand samt beskyttelse av rettigheter og interesser til den russiske statsborgeren», skriver ambassaden på sine egne Facebook-sider.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!