SPIONSIKTET: Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51) fremstilles for forlenget varetektsfengsling i Oslo tingrett i dag. Video: Hans-Martin Ruud / Dagbladet Vis mer

Mikhail Botsjkarev

Spionsiktet russer fremstilles for fengsling nå. Krever seg løslatt

Spionsiktede Mikhail Botsjkarev (51) fremstilles for forlenget varetektsfengsling.

Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51) fremstilles for forlenget varetektsfengsling i Oslo tingrett fra klokka 08.30 i dag.

Sammen med sin forsvarer Hege Aakre og tolken, ble Botsjkarev ført inn i sal 152. Han er ikledd åpen svart skinnjakke. Han lot seg avbilde i retten da han kom inn i salen, til forsvarer etter cirka et halvt minutt avbrøt foto- og film-tillatelsen.

51-åringen samtykker ikke til videre fengsling. Han nekter straffskyld og krever seg løslatt.

PST begjærte lukkede dører under rettsmøtet, men retten holdt dørene åpne. PST ønsker å holde russeren fengslet i to nye uker.

I RETTEN: Mikhail Botsjkarev i Oslo tingrett i dag.
I RETTEN: Mikhail Botsjkarev i Oslo tingrett i dag. Vis mer

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker å forlenge varetektsfengslingen av den siktede 51-åringen, som er siktet for etterretning mot statshemmeligheter, men de ønsker ikke å kommentere om de mener mistanken mot Botsjkarev er styrket eller svekket, melder NTB.

Det er snart to uker siden 51-åringen ble pågrepet og siktet på Oslo lufthavn etter å ha deltatt på et IT-seminar på Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon.

Stortinget varslet PST etter det som er blitt omtalt som «merkelig oppførsel» av Botsjkarev.

I den forrige fengslingsrunden mot russeren på Borgarting lagmannsrett :

- En samlet vurdering av bevismaterialet tilsier at det er sannsynlighetsovervekt for at siktede har samlet inn opplysninger fra blant annet datanettverk og/eller andre trådløse signaler i stortingsbygningen, og at han derved har overtrådt straffeloven, heter det i kjennelsen.

Ett av argumentene for at lagmannsretten bestemte at Botsjkarev må sitte varetektsfengslet, var at det ikke var usannsynlig at han samarbeidet med andre.

51-åringen nekter straffskyld og krever seg løslatt fra varetekt.