Spionsjef tar selvkritikk

Overvåkingssjef Per Sefland ga ikke klar nok beskjed til Svein-Erik Lamark om at han akkurat nå måtte holde munn. Nå tar overvåkingssjefen selvkritikk. Men ordkrigen mellom dobbeltagenten Svein-Erik Lamark og Politiets overvåkingstjenste (POT) om hva som er den egentlig sannheten i spionhistorien forsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lamark sier til NRK at hvis han hadde visst på forhånd hvordan POT kom til å behandle ham i ettertid, ville han aldri ha gjort den innsatsen han har gjort for dem.

Avtale med POT

Lamark opplyste til Aftenposten i dag at han langt på vei har hatt en avtale med POT om å kunne selge spionbilder og å fortelle offentligheten om hva han har vært med på i detalj. Dette er ikke overvåkingssjef Per Sefland enig i:

- Jeg påtar meg det ansvaret at det her kan tyde på at vi ikke har gjort det tindrende klart at det har vært noen forutsetninger. Men man må huske på at Lamark har hatt et helt annet utgangspunkt, sier Sefland.

Ikke i tvil

Sefland drar ikke Lamarks versjon av historien i tvil, men mener dobbeltagenten har vært litt for fantasifull.

- Han forteller historien slik han har oppfattet den, sier Sefland. Overvåkingssjefen tilbakeviser imidlertid at en av de russiske spionene skal ha vært forsøkt vervet til Norge.

- Det har aldri vært aktuelt å gjøre forsøk på å verve en slik person. Det har aldri vært aktuelt å diskutere spørsmål om pågripelse, sier Sefland.

Skuffet

Svein-Erik Lamark er skuffet over POTs håndtering av uttalelser han har kommet med i forbindelse med spionavsløringen. Han fastholder at POT ønsket å få hans føringsoffiser, som var en av de mest sentrale menn i hele KGB-systemet, til å hoppe av.

Lamark avviser at han har fått noen økonomisk kompensasjon fra VG.

(NTB)