Spionsjefen tar tømmene

Utslitt, forbannet og syk er Boris Jeltsin allerede i ferd med å gi fra seg den politiske makta i Russland. Makta ut gjennom fingrene på den innlagte presidenten og rett i hendene på den gamle KGB-sjefen, Jevgenij Primakov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Presidentens viktigste oppgave er å overlate et stabilt regime til sin etterfølger. Regjeringen under statsminister Jevgenij Primakovs ledelse er nå fullt ut ansvarlig for økonomien, sier Oleg Sysujev, Jeltsins visestabssjef med ansvar for økonomien, til avisa Segodnia.

De to fremste som kjemper om presidentembetet, er Moskvas borgermester Jurij Lusjkov og eksgeneral Aleksandr Lebed - som nå er guvernør i Krasnojarsk - har lenge kjempet for å innynde seg hos Russlands rike industrikomplekser, de såkalte oligarkiene. De kontrollerer alt fra tidligere statseid industri til aviser og tv, og har lange fingrer inn iKreml. Før høstens økonomiske krakk regnet de fleste observatører med at det var oligarkene som egentlig styrte Russland. Men med Jeltsins svekkelse, og den økonomiske krisa som har gjort dem alle fattigere, har også oligarkene mistet makt. Hvor sitter makta i dagens Russland?

Visepresident

På EU-toppmøtet i Wien blir statsminister Jevgenij Primakov tatt imot som Russlands egentlige leder. Han forhandler med Vesten om de igjen skal åpne sine kraner med kreditter. Den tidligere spionsjefen med de mørke brillene er alt i ferd med å bli Russlands ansikt utad. Primakov er interimpresident eller visepresident, slår næringslivsavisa Kommersant fast. Men Primakov er ikke noen selvsagt mann til å ta over etter den syke Boris Jeltsin, enten presidenten sitter perioden ut, til sommeren år 2000, eller blir tvunget til å gå av før.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer