Spionskip jakter på terror-ubåter

Amerikanske spionskip på jakt etter «undervannsterrorister» skaper bølger for forsvarsledelsen. Skipene har fått blankofullmakt til å krysse inn og ut av norsk territorialfarvann. Etter en mislykket tilsløring tar forsvarsledelsen nå bladet fra munnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forsvarssjefen har gitt de amerikanske spionskipene i Barentshavet svært vide fullmakter.

USNS «Loyal», som nylig ble observert i Sørøysundet, er et av fire amerikanske spionskip som brukes i Barentshavet. Disse er de eneste utenlandske marinefartøy i verden som har stående diplomatisk klarering som gir adgang til å krysse inn i norsk farvann uten å søke på forhånd.

- Normalt må et land søke om lov én til to måneder i forveien hvis de skal inn i norsk farvann med et militært fartøy. Disse fire overvåkingsskipene trenger bare å melde ifra når de krysser inn, og oppgi posisjon en gang hver sjette time mens de er inne i norsk farvann, opplyser Forsvarets pressetalsmann, brigader Kjell Granhagen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer