Spionskip jakter på terror-ubåter

Amerikanske spionskip på jakt etter «undervannsterrorister» skaper bølger for forsvarsledelsen. Skipene har fått blankofullmakt til å krysse inn og ut av norsk territorialfarvann. Etter en mislykket tilsløring tar forsvarsledelsen nå bladet fra munnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forsvarssjefen har gitt de amerikanske spionskipene i Barentshavet svært vide fullmakter.

USNS «Loyal», som nylig ble observert i Sørøysundet, er et av fire amerikanske spionskip som brukes i Barentshavet. Disse er de eneste utenlandske marinefartøy i verden som har stående diplomatisk klarering som gir adgang til å krysse inn i norsk farvann uten å søke på forhånd.

- Normalt må et land søke om lov én til to måneder i forveien hvis de skal inn i norsk farvann med et militært fartøy. Disse fire overvåkingsskipene trenger bare å melde ifra når de krysser inn, og oppgi posisjon en gang hver sjette time mens de er inne i norsk farvann, opplyser Forsvarets pressetalsmann, brigader Kjell Granhagen.

Ifølge avisa Nordlys skal norske ferjer og fartøy som nærmer seg skipet, ha fått streng beskjed om å holde seg unna. Disse opplysningene var ikke Grandhagen kjent med før saken kom fram i media.

«Stillegående og dødelig»

Grandhagen sier til Dagbladet at det ikke er noen regel som hindrer spionskipene i å bruke sitt avanserte overvåkingssystem også innenfor norsk territorialfarvann.

- Men årsaken til at de går inn er todelt: At været blir dårlig, eller de må ha forsyninger og mannskapsbytte, sier Grandhagen. Marinebasen Olavsvern i Tromsø gir logistikkstøtte til disse fartøyene.

På internettsidene til den amerikanske marinen forklares spionskipenes oppgaver slik:

«I dag blir 225 ubåter operert av ikke-allierte nasjoner, og de er mer stillegående og dødeligere enn noensinne. En ubemerket fiendtlig ubåt er en undervannsterrorist som truer ethvert overflateskip og enhver kystlinje innenfor dens rekkevidde.»

Kjell Grandhagen ønsker ikke å kommentere dette.

- Men hvis du spør om det norske Forsvaret ser en umiddelbar terrortrussel fra ubåter i våre nordområder, er svaret nei. Men det betyr jo ikke at vi ikke følger med, sier Grandhagen, som innrømmer at saken burde vært håndtert annerledes.

Da ferjemannskaper først rapporterte om det mystiske fartøyet til avisa Nordlys, ble alle antydninger om et amerikansk undervannssøk blankt avvist.

- Tillitskapende

Forsvarsledelsen oppga at skipet drev med «forskning». Nå innrømmer imidlertid Grandhagen at skipenes hovedoppgave er å overvåke Nord-Atlanteren for amerikansk etterretning. Skipene jakter i hovedsak på ubåter. Dette har de gjort innenfor og like utenfor norsk territorialfarvann i mange år.

- Vi har ikke noe problem med at denne virksomheten blir kjent. Faktisk kan det være bra for folk å vite at vi har kontroll med våre farvann. Det kan være tillitskapende, sier Grandhagen.

- I ettertid kan man spørre om vi burde håndtert denne saken annerledes, men det var viktig for oss å få fram at disse skipene ikke driver konkrete søksoperasjoner, slik det ble antydet av sjøfolk i Finnmark. Vi sa de drev forskning, og militær forskning er en del av oppdraget disse skipene utfører, sier Grandhagen.

USNS «Loyal» er et av de mest avanserte overvåkingsskip i verden. Skipet, som er av Victorious-klassen, er en del av USAs integrerte undersjøiske overvåkingssystem. Etter det Dagbladet kjenner til er båten trolig utstyrt med verdens mest avanserte sonarsystem, SURTASS. Dette slepes etter skipet og fanger opp lyd fra fartøy og ubåter over svært store avstander. Slepet kan ofte være flere kilometer langt.

Rent amerikansk

Ved å plassere et fåtall skip av denne typen forskjellige steder på kloden, kan USA overvåke mer eller mindre all skips- og ubåttrafikk i verden samtidig.

Fartøyene sender fortløpende data til en sentral overvåkingsenhet i USA for å få et samlet bilde fra alle havområdene. Fartøyet i Barentshavet har en svært viktig oppgave for amerikanerne siden det fanger opp eventuell ubåttrafikk inn og ut fra russiske havner.

Systemet er rent amerikansk, og har ingenting med NATO-samarbeidet å gjøre.

- Amerikanerne sier klart at de ønsker kontroll på hva som foregår i og under alle verdenshav. De har rett til å samle denne informasjonen fra internasjonale farvann. Norge har ingen direkte tilgang på informasjonen, sier Grandhagen, som understreker at etterretningssamarbeidet med USA er godt.

DIPLOMATISK KLARERING: USNS «Loyal», som nylig ble observert i Sørøysundet, er et av fire amerikanske spionskip som brukes i Barentshavet. Disse er de eneste utenlandske marinefartøy i verden som har stående diplomatisk klarering som gir adgang til å krysse inn i norsk farvann uten å søke på forhånd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer