Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spiontoppmøte i Davos

For første gang reiser E-sjef Kjell Grandhagen til Davos for å diskutere samfunnsikkerhet. Der får han selskap av sin gamle kollega i britiske MI6.

Spiontopper: Etterretningssjef Kjell Grandhagen (t.h.) gjør som sin gamle kollega i MI6, Sir John Sawers, og reiser til World Economic Forums årsmøte i Davos. Sikkerhetspolitikk og sikkerhetrissikoer er blant temaene som skal diskuteres. Foto: Sveinung U. Ystad og AFP
Spiontopper: Etterretningssjef Kjell Grandhagen (t.h.) gjør som sin gamle kollega i MI6, Sir John Sawers, og reiser til World Economic Forums årsmøte i Davos. Sikkerhetspolitikk og sikkerhetrissikoer er blant temaene som skal diskuteres. Foto: Sveinung U. Ystad og AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når all verdens toppledere, industrimagnater, statsledere og topppolitikere samler seg i Davos denne uka vil også sjefen for norsk spionasje for første gang være tilstede.
Generalløytnant Kjell Grandhagen reiser til alpebyen for å oppdatere seg på økonomi og sikkerhetspolitikk. Bare to etterretningssjefer står på den offisielle deltakerlista. Det er Grandhagen og den nylig avgåtte sjefen for britisk utenlandsspionasje
(MI6), Sir John Sawers.

Stillingen er kjent som kodenavn «C».

Sawers gikk av i november i fjor, men i følge registreringen til møtet representerer han fortsatt den britiske etterretningsgiganten.

Trussler
Til møtet har World Economic Forum sluppet en rapport der de analyserer det globale risikobildet, altså hva som truer fred og stabilitet på verdensbasis.
Konklusjonen er at krig mellom stater er den største trusselen. Dette er både mest sannsynlig og blant de krisene med aller størst konsekvenser.
Ekstremvær er også en stor trussel, men det kan ikke spionsjefene gjøre så mye med. Men både nasjonalstaters sammenbrudd, massearbeidsledighet og data-angep er i følge rapporten sannsynlige potensielle kriser, og dette er områder som tjenestene skal følge med på.

- Det er opplagt kritisk viktig for en etterretningssjef å holde seg oppdatert om utviklingen i verdensbildet. Tematikken rundt den geopolitiske utviklingen, utviklingen i verdensøkonomien og samfunns-sikkerhet, er bare noen av temaene som skal belyses i år og således faller naturlig innenfor vårt interesseområde, opplyser e-tjenesten til Dagbladet.

Grandhagen står ikke oppført som deltaker i noen paneler eller debatter i det offisielle programmet.

Topptung
Både statminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og Ap-leder Jonas Gahr Støre skal delta på konferansen. Der vil de møte statsledere fra de en lang rekke land, blant dem forbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Francois Hollande og USAs utenriksminister John Kerry.

Ukraina sender president Petro Porosjenko til Alpene for å diskutere landets krise som preget Europa store deler av fjoråret. Midtøsten blir også et viktig tema med deltakelse fra Egypts president Abdel-Fattah al-Sissi, Jordans kong Abdullah og Iraks statsminister Haider al-Abadi.
Kina deltar med en topptung delegasjon ledet av statsminister Li Keqiang, mens Russland holder det mer dempet. Der leder to visestatsministre delegasjonen.