Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Første stridssak mellom Ap og KrF

Spiralnekt gir krøll på tråden mellom Ap og KrF

KrFs partiledertrio jublet da Høyesterett i går kom med sin avgjørelse i spiralnekt-saken. Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt vil vite om dommen går utover kvinners rettigheter.

PROTESTER: Reservasjonsretten skapte store protester landet rundt, som her på Youngstorget 8. mars 2014. Nå er det fastlegers spiralnekt som skaper steile fronter. Foto: Christian Roth Christensen /Dagbladet
PROTESTER: Reservasjonsretten skapte store protester landet rundt, som her på Youngstorget 8. mars 2014. Nå er det fastlegers spiralnekt som skaper steile fronter. Foto: Christian Roth Christensen /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skapte voldsomme bølger da KrF i 2013 inngikk en særavtale med regjeringspartiene Høyre og Frp om å gi fastleger muligheten til å reservere seg mot å henvise til abort.

Nå kan det på nytt bli krusninger i debatten om pasienters rettigheter og den religiøse overbevisningen til fastleger på offentlige kontrakter.

Venstre sto utenfor avtalen om legers reservasjonsrett i 2013, som skapte store protester landet rundt - ikke minst på kvinnedagen 8. mars året etter. Regjeringen skrinla til slutt forslaget og ble enig med KrF om at fastleger ikke lenger skal henvise til abort. I stedet skulle abortsøkende kvinner henvende seg direkte til sykehusene, noe som gjorde at hele grunnlaget for reservasjonsretten falt bort.

Endret forskrift

Men striden ble ikke bilagt og misnøyen i deler av KrF vedvarte - selv om partiet fikk regjeringen med på å utrede hvordan tanke-, religions- og samvittighetsfrihet best kan ivaretas i norsk arbeidsliv.

En ny fastlegeforskrift kom i 2015, som fastslår det at leger ikke har en reservasjonsrett, verken mot å vise kvinner til abort eller mot å sette inn spiral.

I går kom høyesterett fram til at oppsigelsen av den katolske fastlegen Katarzyna Jachimowicz var ugyldig. Hun mistet jobben som fastlege og kommunalt ansatt lege i 20 prosent stilling i Sauherad fordi hun reserverer seg mot å sette inn spiral på pasientene sine.

Legen tapte første runde i tingretten, men vant fram i lagmannsretten og altså i Høyesterett. Hun har hele tiden vært klar på at samvittighetsforbehold inngikk i avtalen hun hadde med kommunen.

KrF-jubel

Etter tur tok KrFs partiledertroika til sosiale medier da Høyesteretts avgjørelse ble kjent.

- Dette er en viktig og gledelig seier for samvittighetsfriheten i Norge, skrev KrF-leder Knut Arild Hareide på Facebook. Samme budskap kom fra nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad.

- Dommen må få konsekvenser for lovverket, derfor vil KrF ta initiativ til at det endres, skrev Bollestad på Facebook.

Bollestad var ikke tilgjengelig for et intervju med Dagbladet fredag, men i en skriftlig kommentar påpeker hun at dommen gir et godt grunnlag for å styrke samvittighetsfriheten i fastlegeforskriften.

- Det viktigste i dommen er at den anerkjenner legers rett til å reservere seg mot arbeidsoppgaver som kommer i alvorlig konflikt med egen samvittighet i liv/død-spørsmål. Det er en styrke ved et samfunn at vi har arbeidstakere, ikke minst leger, som tar sin egen overbevisning på alvor, sier Bollestad.

Hun mener dagens lovgivning medfører at katolikker ikke kan praktisere som fastleger.

- Det mener jeg er uholdbart. I et demokratisk samfunn er det helt avgjørende at vi som storsamfunn legger spesielt godt til rette for minoriteters samvittighetsfrihet, sier hun.

Huitfeldt svarer

Dagbladet har gjentatte ganger utfordret flere sentrale stemmer på venstresiden i Ap så vel som i SV og Rødt med spørsmål om hvordan de ser på KrFs høyprofilerte verdisaker som abort og homoekteskap.

Få har så langt ønsket å svare på disse spørsmålene, men heller fokusert på fellesskapet som de mulige nye samarbeidspartiene har innenfor økonomisk politikk, bistand og sosial utjevning.

Men nå tar lederen av Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, bladet fra munnen:

- Alle kvinner skal ha tilgang til prevensjon uansett hvilken fastlege de har og hvor de bor i landet. Dette er klargjort i fastlegeforskriften, skriver hun i en tekstmelding til Dagbladet.

Peker på Høie

Huitfeldt sier Høyesterett har foretatt en konkret vurdering av en ansettelsesavtale som ble inngått før fastlegeforskriften ble endret for å sikre alle kvinner rett til prevensjon.

- Som Høyesterett skriver, innebærer den nye forskriften at «det ikke er adgang til å reservere seg mot å sette inn spiral av samvittighetsgrunner.» Dette regelverket støtter Arbeiderpartiet, og vi ser på bakgrunn av dommen ikke grunn til å endre regelverket, sier Huitfeldt.

-Er det aktuelt å la KrF få gjennomslag for å endre fastlegeforskriften, slik Bollestad gir uttrykk for?

- Vi mener dagens regelverk skaper klarhet og forutsigbarhet, og at det står seg også etter denne dommen, svarer hun.

Nå mener Ap-profilen at helseminister Bent Høie (H) må komme på banen:

- Helseministeren må nå avklare om han tolker denne dommen på en måte som innskrenker kvinners rettigheter. Hvis han gjør det, må vi vurdere å endre loven, sier hun.

Høyre vil vurdere

Helseministeren var fredag på reise og så langt ikke besvart Dagbladets henvendelser, men Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland svarer i hans sted.

- Bør fastlegeforskriften endres slik KrF ber om?

- Vi trenger tid på områ oss før vi som parti kan gi et endelig svar på dette. Det er fredag ettermiddag og dommen kom i går. Men personlig mener jeg er grunnlag for å se på regelverket rundt dette, sier Stensland og fortsetter:

- Jeg er glad for Høyesteretts dom, for også fastleger må ha rett til etisk refleksjon. Vi har hatt god dialog med KrF om verdisaker tidligere og er sikker på at partiet forstår at vi trenger litt tid før vi konkluderer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!