Spire til håp i Irak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dagen etter at verdens stormakter og arabiske land hadde avsluttet sin sikkerhetskonferanse i Bagdad, smalt det i går igjen i den irakiske hovedstaden. Mer enn 30 mennesker, de fleste sjiamuslimske pilegrimer, ble drept. De sjiamuslimske og sunnimuslimske opprørsgruppene deltok ikke på konferansen og fortsetter sin voldelige kamp, både mot hverandre og mot den amerikanskledede okkupasjonen av Irak.

Likevel har konferansen gitt et lite håp om at den negative utviklingen i landet kanskje kan begynne å snu. De viktigste signalene kom fra Iran i går etter at amerikanske og iranske delegater på møtet lørdag angivelig skulle ha vært i harde verbale sammenstøt.- Møtet i Bagdad var konstruktivt og et første skritt mot stabilitet og sikkerhet i Irak, sa en talsmann for det iranske utenriksdepartementet i Teheran. Han gjorde det også klart at Iran vil støtte alle tiltak for å få slutt på blodsutgytelsene i det krigsherjede nabolandet. Samtidig kom det meldinger om at Irans president Mahmoud Ahmadinejad ønsker å legge fram Irans atomplaner for FNs sikkerhetsråd. Det er nye toner.

Alle de 16 landene som deltok på lørdagens møte ga uttrykk for at de støttet en fredelig utvikling i Irak. Men alle har også sine egeninteresser. Tyrkia, som ikke er særlig begeistret for at kurderne har fått så stor makt i Irak, truet i går med militæraksjoner i Nord-Irak dersom ikke amerikanerne og de kurdiske regionalmyndighetene gjør mer for å kaste den kurdiske separatistorganisasjonen PKK ut av området. Slike utspill viser hvor betent situasjonen i Irak er.

Det er positivt at USA etter fire år med militærmakt nå også velger å ta i bruk diplomatiet i Irak. Men likevel fortsetter landet å sende flere soldater til kamp-sonen. Nå skal ytterligere 4 400 soldater settes inn, i tillegg til de nylig vedtatte forsterkningene på 21 500 mann. I april skal det etter planen være oppfølgingsmøte etter Bagdad-konferansen, men partene er ikke blitt enige om møtested. Det er viktig at myndig-hetene i Bagdad nå får med seg nabolandene i forsøket på å stabilisere situasjonen i Irak. Men det er også av største betydning å komme i en dialog med opprørsbevegelsene. Som en Bagdad-innbygger sa lørdag ettermiddag: «Det er vi irakere selv som må løse våre interne problemer.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer