Spirit er trolig død

Har vært stille i over ett år. Se Mars-roverens liv i bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tida renner ut for Spirit, en av to rovere som utforsker Mars på vegne av NASA. Trass gjentatte opprop fra jorda har ikke den Wall-E-liknende roboten gitt lyd fra seg på over ett år, og NASA gir henne én til to måneder til før hun erklæres offisielt omkommet.

Det er nå nesten to år siden Spirit kjørte seg fast i sanden og ble reklassifisert som en «stasjonær forskningsstasjon» - fortsatt kvikk i hodet, men ute av stand til å bevege seg. Roveren greide å levere verdifull vitenskap mens hun sto fast og var våken.

- Det er som når bilen bryter sammen rett ved Disneyland, sa roverfører Scott Maxwell ved NASA i 2009, ifølge Discovery Space.

Våkner ikke fra dvale Problemet er at roverene får energi og pågangsmot fra solcellepaneler. Når vinteren kommer og sola står lavt, plasseres de i en optimal vinkel for å slikke flest mulig stråler slik at de kan overleve til sommeren. Denne forberedelsen var ikke mulig da Spirit sto bom fast.

22. mars 2010 gikk Spirit i en selvbevarende dvale, slik at den gjenværende strømmen kunne holde batteriene varme og klokken gående. Siden har ingen hørt noe, selv om sola de siste ukene har stått på sitt høyeste over roveren.

Det kan tyde på alvorlige problemer med elektronikken.

- Gjennom Mars-vinteren, med de fleste varmeelementene skrudd av, opplevde Spirit kaldere temperaturen enn ved noen av de tre foregående vintrene. Kulda kan ha skadd flere elektroniske komponenter, noe som kan forhindre kontakt med jorda, opplyser NASA.

Levde et rikt liv Uansett utfall er Spirit en ubetinget suksess som har levert fantastiske bilder og data fra Mars. Oppdraget startet i januar 2004 og var opprinnelig designet for å bare vare i 90 dager.

I virkeligheten viste den seg å være mye, mye tøffere, noe som kanskje er best illustrert i denne tegneseriestripen.

Harda bud, som ødelagte hjul, sandstormer og nedstøvede solcellepaneler, til tross, har Spirit levd mer enn 25 ganger lenger enn det hun skulle. Totalt har roveren trillet 7730,48 meter på overflaten.

Les også: Robotene som aldri dør

Oppy-optimisme - Det er skuffende om vi har mistet oppdraget. Men det er den beste typen skuffelse du kan få, vi hadde et fenomenalt eventyr med den roveren, konkluderer astronom Jim Bell ved Arizona State University overfor nyhetsbyrået AP.

Om Spirit vandrer hen til de evige Mars-sletter, vil alt fokus rettes mot tvillingen Opportunity som fortsett freser rundt på Mars' motsatte halvkule.

«Oppy», som landet på Mars 21 dager etter Spirit i 2004, knuste i fjor overlevelsesrekorden for farkoster på planeten, og har totalt tilbakelagt 26,71 km per 17. mars, ifølge siste oppdatering.

Bakgrunn: Spirits liv

Et utvalg artikler med høydepunkter fra Spirits utrettelige ferd på Mars-overflaten.

«Spirit» landet på Mars (2004)

Ser på soloppgangen på Mars (2004)

Spirit ruller og har fått reiseplan (2004)

Mysterium i Gusev-krateret (2004)

«Spirit» har forsvunnet (2004)
 
Derfor forsvant Spirit (2004)

Ruller stadig på Mars (2005)

Klar for å jakte på vann (2006)

Er dette regnbuer på Mars? (2009)

Har mistet kontakt med Spirit (2010)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer