Spirit har lidd en stille død

Virkelighetens Wall-E frøs trolig ihjel i ensomhet på Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det var ventet, men nå er det offisielt: Mars-roveren Spirit etterlates som død etter sju år på overflaten. NASA avsluttet i dag forsøkene på å gjenoppta kontakten med robotgeologen som har vært stille siden 22. mars i fjor.

- Det er med sorg at vi må si adjø til Spirit, sier prosjektmanager John Callas ved NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) ifølge nyhetsbyrået AP.

Dødsårsaken er ikke bekreftet, men det Wall-E-liknende fartøyet ble trolig offer for den harde og kalde Mars-vinteren. Etter at Spirit kjørte seg fast i løs sand og ble klassifisert som en «stasjonær forskningsstasjon» for to år siden, var det ikke mulig å plassere sekshjulingen slik at solcellepanelene kunne slikke optimalt med livgivende stråler.

- Uten nok energi til å kjøre de interne varmeelementene, opplevde roveren trolig lavere temperaturer i fjor enn de seks foregående åra. Nødvendige komponenter og tilkoblinger kan ha blitt skadd. Ingeniører har avgjort at sannsynligheten for å komme i kontakt med Spirit er svært lav, melder JPL i dødsbudskapet.

- Leverte mer enn forventet Roveren ble likevel en knakende suksess og ettermælet blir omfattende: Spirit (og tvillingen Opportunity som fortsatt ruller rundt) har bidratt med store mengder forskning om planetens barndom og forhold, sier professor og astronominestor Kaare Aksnes ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo (UiO).

Roveren holdt ut 24 ganger lengre enn det opprinnelige oppdraget på bare tre måneder, og bevegde seg totalt 7730,48 meter før to ødelagte hjul og en «felle» av jern(III)sulfat - som er vanskelig å kjøre i - satte en stopper for ferden i Gusev-kratret.

- Spirit leverte i aller høyeste grad mer enn det som var forventet. Hovedhensikten var å undersøke om det hadde vært flytende vann på Mars, noe roveren kunne bekrefte. Ved å undersøke sanden og sende tilbake bilder så vi at det har vært betydelige mengder vann på overflaten, men at den i dag er ekstremt tørr. Det har den trolig vært det i flere titalls millioner år, sier Aksnes til Dagbladet.

- Klart dette er vemodig, legger Aksnes, som selv arbeidet ved NASAs JPL på 70-tallet, til om roverens død.

Liv på Mars? «Mars-bilen» hadde ikke noe biologisk hovedoppdrag rundt påvisning av mulig liv på planeten, men der det er flytende vann kan det ha oppstått liv, som vi kjenner det.

Ved å bekrefte tidligere forekomster bidro Spirit derfor til å bane vei for neste generasjons Mars-rovere som Mars Science Laboratory (MSL), med foreløpig oppskytingsdato 25. november i år. Den skal finne ut om Mars har eller har hatt forhold som kan opprettholde mikrobielt liv.

JPLs roverteam retter nå alt fokus mot tvillingen Opportunity som fortsett freser rundt på Mars' nordlige halvkule.

«Oppy», som landet på Mars 21 dager etter Spirit i 2004, knuste i fjor overlevelsesrekorden for farkoster på planeten, og har totalt tilbakelagt 29 709,29 meter per 13. mai, ifølge siste oppdatering.

Gir ikke helt opp Få romfartøyer har bidratt mer til popularisering av Mars- og romutforskning enn Spirit, den klart uheldigste av de to tvillingroverene som har skrevet seg inn i populærkulturen. NASA utviser et snev av håp om at et ensomt «blipp» kan komme fra overflaten en gang i framtida.

SISTE REIS: Etter landing på Home Plate i 2004 kjørte Mars-roveren Spirit 7730,48 meter før døden i Gusev-kratret. Kart: Google Earth
SISTE REIS: Etter landing på Home Plate i 2004 kjørte Mars-roveren Spirit 7730,48 meter før døden i Gusev-kratret. Kart: Google Earth Vis mer

- Selv om vi ikke tror det er en realistisk mulighet for å høre fra Spirit igjen, kan antennesystemet Deep Space Network av og til lytte etter svake signaler når det er mulig, melder NASAs JPL.

DU ER HER: Spirit fotograferte jorda fra en avstand på mange millioner kilometer. Foto: NASA/JPL
DU ER HER: Spirit fotograferte jorda fra en avstand på mange millioner kilometer. Foto: NASA/JPL Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer