Spirit har lidd en stille død

Virkelighetens Wall-E frøs trolig ihjel i ensomhet på Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det var ventet, men nå er det offisielt: Mars-roveren Spirit etterlates som død etter sju år på overflaten. NASA avsluttet i dag forsøkene på å gjenoppta kontakten med robotgeologen som har vært stille siden 22. mars i fjor.

- Det er med sorg at vi må si adjø til Spirit, sier prosjektmanager John Callas ved NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) ifølge nyhetsbyrået AP.

Dødsårsaken er ikke bekreftet, men det Wall-E-liknende fartøyet ble trolig offer for den harde og kalde Mars-vinteren. Etter at Spirit kjørte seg fast i løs sand og ble klassifisert som en «stasjonær forskningsstasjon» for to år siden, var det ikke mulig å plassere sekshjulingen slik at solcellepanelene kunne slikke optimalt med livgivende stråler.

- Uten nok energi til å kjøre de interne varmeelementene, opplevde roveren trolig lavere temperaturer i fjor enn de seks foregående åra. Nødvendige komponenter og tilkoblinger kan ha blitt skadd. Ingeniører har avgjort at sannsynligheten for å komme i kontakt med Spirit er svært lav, melder JPL i dødsbudskapet.

- Leverte mer enn forventet Roveren ble likevel en knakende suksess og ettermælet blir omfattende: Spirit (og tvillingen Opportunity som fortsatt ruller rundt) har bidratt med store mengder forskning om planetens barndom og forhold, sier professor og astronominestor Kaare Aksnes ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo (UiO).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer