Spis de rike

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Verdens ledere lover at de har tatt den økonomiske krisa på alvor etter G20-møtet i London. Men holder det? Massedemonstrasjonene og aksjonene i flere europeiske land de siste ukene, viser at det er ganske mange flere enn en liten hard kjerne svartkledte ekstremister som er opprørslystne. Det er vanlige folk som mister jobben. Og de er ikke skuffede. Bare veldig, veldig sinte.

Nicolas Polutnik ,toppsjefen i firmaet Caterpillars franske avdeling, hadde et uvanlig døgn for en uke siden. Etter at forhandlinger om hvordan selskapet skal restruktureres brøt sammen, ble han og tre andre sjefer kidnappet, av sine ansatte, og holdt innestengt i 24 timer. Caterpillar-sjefsnappingen var den fjerde på kort tid i Frankrike. Mange franskmenn er forståelsesfulle overfor aksjonene, for de er svar på en annen type vold – den moralske og økonomiske som folk nå blir utsatt for i det daglige, oppsummerer en kommentator i avisa Libération.

Franske arbeidsforskere, sosiologer og frittgående intellektuelle har de siste dagene fylt avisspalter med advarsler om flere demonstrasjoner, hardere aksjoner og økt radikalisering. Man kan mistenke dem for å savne mer gate-action - de er tross alt franskmenn. Men poenget mange understreker, er at disse hendelsene og demonstrasjonene i London, Strasbourg og Roma i forrige uke, henger sammen – de er uttrykk for at folk har forstått at de har blitt lurt: "Det er en spontan, folkelig revolt som kan være meget farlig", sa den innflytelsesrike økonomen Jean-Paul Fitoussi, og han dro på ytterligere: "Demokratiets fundament er i fare."

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer