Spis fersk lokalprodusert mat - eller spis ute

Stikkordet for et trygt kosthold er variasjon. Litt av det meste og ikke veldig mye av noe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jo mindre behandlet maten du spiser er, jo bedre. All økologisk mat er lite behandlet.

Kjøp mat som er fersk - ikke frosset og konservert. Da sparer du energi og emballasje.

Damp grønnsaker i stedet for å steke eller koke. Da bevarer du mye mer av næringsstoffene (man damper ved å legge maten i en slags sil oppi ei gryte med litt vann i bunnen).

Kjøp rettferdig handel-produkter. Da støtter du småprodusenter og plantasjearbeidere i utviklingsland som får gode handelsbetingelser og tryggere sosiale vilkår. (www.maxhavelaar.no)

Kjøp «kortreist» - lokalt produsert - mat, hvis du har sjansen til det.

Spis mindre kjøtt.

Det kreves mye energi for å produsere kjøttprodukter.

Når du kjøper kjøtt, er det bra å kjøpe lam og storfe som er beitende dyr.

Kylling og gris ftres gjerne med mat vi mennesker kunne spist direkte.

Spis oftere på restaurant.

Der har de komfyren i gang uansett. Du sparer energi og tid, og bidrar til at noen beholder jobben sin.