Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Spis kylling!

Fugleviruset er lagt i dvale i Vinter-Norge. I Asia herjer det som aldri før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LANDBRUKSMINISTER Cao Duc Phat i Vietnam ba fredag sin landsmenn innstendig om å begynne å spise kylling igjen. Dette sa han var en god måte å hjelpe landets bønder til å greie seg gjennom den vanskelige tida Vietnam nå opplever.Her i Vinter-Norge er fugleviruset(H5N1) nærmest gått i dvale i vår medieverden. Våre helsemyndigheter har frigitt høns og kyllinger fra husarresten, de kan gå fritt ute igjen, om bonden vil.

I VINTER-ASIA viser fugleviruset ny aggressivitet. Det sprer seg stadig. Det smitter mennesker. Og nye dødsfall rapporteres.I Thailand døde en fem år gammel gutt. Det var det andre dødsfallet der siden oktober. I Kina er minst to døde og fem smittet. Til sammen har fugleviruset til nå drept 69 mennesker og smittet 135. Tallene forteller at det er et svært dødelig virus.

VIETNAMER VERST rammet. Der er 42 døde av viruset. Nå rapporteres det om nye utbrudd i kyllingflokkene. Fugleinfluensaen koster Vietnam 300 millioner kroner hver eneste måned, sa landbruksministeren. Det er ikke farlig å spise kylling, sa han til sine landsmenn.FN og alle lands myndigheter har sagt det samme i mange måneder nå. Når kyllingen stekes eller kokes, så er den ufarlig. Fugleviruset smitter ikke mennesker gjennom magen, bare ved berøring av syk fugl. For biologer er fuglevirus en svært enkel mekanisme, så vidt definert som en levende organisme. Men for mange, mange andre er det en krysning av en demon og en vampyr.

OG SLIK FRYKT koster, og den dreier seg om mer enn økonomi. I Kina ble det funnet mennesker som var smittet i områder hvor det ikke var funnet syke fugler. Hvorfor fikk vi ikke rapporter om syke fugler? spør FN. Kan ikke bøndene nok? Er de redde?

HVIS IKKE ET utbrudd rapporteres umiddelbart, så øker bare muligheten for nye utbrudd. Det er akkurat dette Kina opplever nå, nesten hver eneste dag. Siden 19. oktober har det vært 25 utbrudd av fugleinfluensa i Kina. Dette til tross for at flere titalls millioner av fugler er blitt slaktet og enda flere fugler er blitt vaksinert.Og bak alt dette murrer det en enda større frykt, den at fugleviruset skal endre seg og bli et pandemi-virus, i stand til å smitte mellom mennesker. Hvis dette utbruddet skjer, i Kina, Vietnam eller i et annet land, så må det oppdages fort - om denne epidemien i det hele tatt skal kunne stanses. Tror vi at det er mulig, ut fra det som nå skjer med fugleviruset i Asia?

FUGLEVIRUSET, er det hevdet, kommer trolig til Norge til våren. Men akkurat nå, når kampen mot fugleviruset i Asia synes så vanskelig og forgjeves, kan vi like godt spørre: Hvilket virus kommer først, fugleviruset eller pandemi-viruset? Risikoen for en verdensomspennende epidemi som kan kreve millioner av menneskeliv er ikke blitt mindre i de første kalde vintermånedene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!