- Spis laks en gang i uka

Norske eksperter garanterer at norsk oppdrettslaks er ufarlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Spis laks en gang i uka! Det kan du trygt gjøre uten at du vil overstige nivåene som Verdens helseorganisasjon setter for å beskytte helsa, sier Anne-Katrine Lundebye Haldorsen, forskningsansvarlig i Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES).

30 norske lakseprøver som NIFES sjekket i 2003, inneholdt mindre enn 15 prosent av EUs øvre grense for dioksiner i fisk.

Oppgitt

Også Trond Storebakken, professor ved Norges landbrukshøgskole på Ås, er oppgitt over fortolkningen av den amerikanske undersøkelsen, som viser at det er langt høyere nivåer av PCB, dioksiner og andre helsefarlige stoffer i laksefett fra oppdrettslaks enn fra villaks.

Storebakken viser til stikk motsatte resultat fra anerkjente Northwest Fisheries Science Center i Seattle.

- Ved sammenlikning av amerikansk villaks og amerikansk oppdrettslaks finner de ingen avvik, sier Storebakken.

Omstridt metode

Metoden bak den amerikanske undersøkelsen, publisert i Science, er omstridt, forklarer Lundebye Haldorsen. Når man ser på grenseverdier for matvarer, beregnes både produktets positive og negative innhold. Miljøforskere konsentrerer seg derimot bare om de negative aspektene.

- Skal man vurdere laks etter denne metoden, kan vi nesten ikke spise feit fisk, sier Lundebye Haldorsen.

OMSTRIDT: Oppdrettslaks.<p>
ALARM: Britiske Daily Mail slo lakse-alarm på fredag.<p>