Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spis Østens sunne hemmelighet

Soya er i siget. Nå får du alt fra soyais til soyayoghurt. Østens sunne, proteinrike «hemmelighet» kan ifølge forskere forhindre en rekke alvorlige sykdommer, deriblant brystkreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Soya inneholder planteøstrogener, proteasehemmere og andre plantehormonliknende stoffer som motvirker hormonavhengig brystkreft. De reduserer østrogenets vekstfremmende virkning, og fører sannsynligvis til redusert vekst av kreftceller. Japanere har lite brystkreft - en forklaring er trolig et soyarikt kosthold, sier ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski i Oslo til Dagbladet.

Han minner om at årsakene til brystkreft er mange, derfor må forebyggingen være sammensatt. Også tang, sjømat og helkornprodukter virker mot brystkreft. Disse matvarene øker kroppens utskillelse av radioaktive stoffer.

Forskning pågår

Poleszynski opplyser at det også forskes på soyabønner og soyaprodukter med tanke på mulige beskyttende egenskaper for hjerte- og karlidelser, beinskjørhet og klimakterieplager.

- Soya er også proteinrik, og produktene kan erstatte mange matvarer for dem som er allergiske mot melk. Ulempen er at de samme produktene hos andre kan gi allergi, ifølge ernæringsfysiologen.

Økt interesse

Flere velger tofu og andre soyaprodukter. Særlig det siste året har omsetningen av rene soyaprodukter som melk, is, ost, pølser, yoghurt og frossen middagsmat økt, opplyser Alternativ Mat a/s. Stadig flere produkter basert på soya dukker opp. I disse dager kommer soyakapselen, snart kommer en ny smøreost.

USA flommer over av forskningsrapporter om soyaproteinets helsebringende fordeler.

- Soyamelka koster i dag for mye her i Norge. Den bør bli billigere og mer tilgjengelig, slik at flere kan bruke den i kostholdet sitt, mener Dag Viljen Poleszynski.